Chaos kolem pseudoefedrinu trvá, čeká se na verdikt úřadu

3. 6. 2009 10:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Léky obsahující pseudoefedrin by sice měly být vydávány na průkaz totožnosti, praxe je ovšem poněkud jiná. Mnoho lékáren takový medikament bez receptu nevydá. Státní ústav pro kontrolu léčiv se s lékárníky nedokáže shodnout ani na počtu lékáren, které jsou k centrálnímu úložišti připojeny. Čeká se na rozhodnutí Úřadu pro ochranu osobních údajů...


Výzvu České lékárnické komory, aby lékárny raději léky s pseudoefedrinem vůbec nevydávaly, a k centrálnímu úložišti se raději nepřipojovaly, uposlechlo zřejmě poměrně velké množství lékárníků. Stěžují si na to alespoň pacienti, podle kterých část lékárníků chce vidět nejdříve lékařský předpis. Systém tak není jednotný a při výdeji panuje zmatek. Na vině je spor mezi profesní komorou lékárníků a Státním ústavem pro kontrolu léčiv (SÚKL). Ani jeden nechce ze svého stanoviska ustoupit, rozhodující slovo tak dostal Úřad pro ochranu osobních údajů. „Každým dnem čekáme na rozhodnutí úřadu, poté dojde k revizi požadavku SÚKLu, protože my jsme přesvědčeni o tom, že na tyto informace nemá ústav právo,“ nastínil pro Zdraví.Euro.cz prezident komory Stanislav Havlíček, kdy by se situace mohla vyřešit. Ihned poté, co úřad rozhodne, zamíří Havlíček za ministryní.

Na svém si trvá i Státní ústav pro kontrolu léčiv, podle něj jsou to lékárníci, kteří porušují profesní řád své komory. „SÚKL zastává názor, že přístup lékárníků, kteří vydávají přípravky s PSE pouze na recept, odporuje Profesnímu řádu České lékárnické komory. V něm například stojí, že lékárník má respektovat právo pacienta na svobodnou volbu léčby a poskytuje mu srozumitelným způsobem pravdivé informace,“ shrnula pro Zdraví.Euro.cz názor vedení tisková mluvčí Veronika Petláková. Problémy s chaotickou situací si uvědomuje a lékárnám, které o připojení projeví zájem, se snaží vyjít vstříc během několika hodin.

SÚKL hrozí sankcemi

Ústav nyní zjišťuje důvody, proč se některé lékárny k úložišti nepřipojují. Pokud v cestě stojí technické problémy, snaží se společně problém vyřešit. Pokud jde ale ze strany lékárníka o úmysl, čekají ho zřejmě sankce. „V případě, že lékárna vědomě porušuje zákon o léčivech, je samozřejmě na místě uložení pokuty. Zatím ale žádná sankce uložena nebyla,“ dodala Petláková. Podle informací SÚKLu je v tuto chvíli připojeno 1262 lékáren (z celkového počtu 2600), komora ale takové číslo zpochybňuje, podle ní je mnohem nižší. „Ozývají se nám naši členové, že jsou na webu SÚKLu jako připojení a přitom tomu tak není. Podle nás je to číslo tedy mnohem nižší,“ doplnil Havlíček. Podle něj navíc systém stále nefunguje tak, jak by měl a k výpadkům, které provázely spuštění systému, dochází stále.

Výrobci drog léky pašují

Nově zavedený systém, který rozbroje mezi lékárníky a ústavem vyvolal, má zabránit výrobcům drog, aby léky s pseudoefedrinem zneužívaly. Jenže země kolem České republiky taková opatření nepřijaly a výrobci drog se tak mají kam obrátit. Nyní se začali stahovat na Slovensko, kde nakoupí potřebné množství léků a vrací se do Čech. Podle tamních údajů se nikdy v minulosti neprodalo tolik pilulek Modafenu, jako v posledních dnech. Slovenské úřady již oznámily, že takovému jednání nehodlají pouze přihlížet. Slovenská komora už proto začala situaci ve spolupráci s policií sledovat. Připojila se také slovenská ministerstva zdravotnictví a vnitra. Složitost situace si uvědomuje i Státní ústav pro kontrolu léčiv, podle něj je nutné sjednotit postup v celé Evropské unii. „Stávající stav, kdy výrobci drog jezdí pro přípravky s pseudoefedrinem do zahraničí, samozřejmě není v pořádku. Ukazuje, že problém zneužívání léčivých přípravků k produkci drog, není lokalizován výhradně na ČR. Je to naopak chvíle pro první krok ke komunikaci ohledně harmonizace výdejů léčivých přípravků v rámci registračních procedur v zemích EU,“ dodala Petláková.

Michaela Svobodová, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?