Chceš tady zůstat? Na to se v nemocnici musejí ptát i kojenců

3. 4. 2012 7:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Bez „požehnání“ obou rodičů nemůže dítě do osmnácti let podstoupit žádný lékařský zákrok. I malé děti mají právo vědět, co je u lékaře čeká, a vyjádřit svůj názor. Jak to vypadalo v ostravských nemocnicích v první dny fungování nového zákona?


Tři kojence během včerejška přijali k hospitalizaci na dětské oddělení Vítkovické nemocnice. Než je však zdravotníci položili do nemocničních postýlek, museli podle nového zákona vyřídit nejen hromadu papírů – kromě jiného je nutný písemný souhlas obou rodičů – , ale také děti poučit o tom, co se s nimi bude ve špitále dít dál, a nakonec se jich zeptat, zda v nemocnici chtějí zůstat. Jak to dopadlo?

„Jedna maminka byla velmi dobře informovaná a měla písemný souhlas otce s hospitalizací už připraven, zbývající dvě pak dostaly čtyřiadvacet hodin na to, aby souhlas od tatínků sehnaly. Nejstaršího – dvouletého – pacienta jsme se i zeptali, zda s hospitalizací souhlasí. Ale to dá rozum, do dokumentace jsme zapsali, že vzhledem ke svému věku dítě není schopno poskytnuté informace posoudit,“ popsal první pracovní den fungování nového zákona o zdravotních službách v praxi primář dětského oddělení Vítkovické nemocnice Jan Boženský.

Míní, že nová nařízení dostávají zdravotníky i rodiče do absurdních situací. „Těm rodičům, kteří se o své děti starají, nový zákon přinese jen potíže – neustále budou muset byrokraticky dokazovat svůj zájem o děti. Ti, kteří se nestarají, alibisticky přenesou rozhodování a péči na zdravotníky a soudy,“ konstatoval primář.

Na Fifejdách bylo podle mluvčího Městské nemocnice Ostrava Jiřího Maléře včera klidněji. „Na dětském oddělení jsme hospitalizovali sedm pacientů. Naštěstí ani jeden z případů nepatřil do kategorie, kdy by hospitalizace podstatným způsobem negativně ovlivnila další zdravotní stav nebo kvalitu jejich života. Souhlas obou rodičů jsme zatím nepotřebovali,“ tvrdí Maléř. I v této nemocnici mají vrásky z toho, jak budou situace, které nový zákon do praxe přináší, řešit. „V nejbližší době na webových stránkách naší nemocnice zveřejníme všechny potřebné informace a formuláře pro rodiče,“ slíbil Maléř.

V ostravské fakultní nemocnici podle jejího mluvčího Tomáše Oborného nebyl s hospitalizací dětských pacientů včera problém. Všichni pacienti do 18 let měli souhlas obou rodičů. „Uvidíme, co ukážou následující dny, s právníky ještě dolaďujeme podrobnosti, v následujících dnech na webových stránkách zveřejníme pro rodiče potřebné informace a formuláře. Doporučujeme rodičům, aby si opatřili plnou moc,“ radí Oborný.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?