Chřipka vás vyjde na 7380 korun, varuje ČSSD

10. 3. 2010 8:50
přidejte názor
Autor: Redakce
ČSSD postaví kampaň na zdravotnictví. Chce vyděsit lidi plány TOP 09. Je to nekorektní politický útok, ohradili se občanští demokraté.


Když TOP 09 v listopadu loňského roku zveřejnila seznam nemocí, za které by si pacienti podle jejích představ měli platit, v Lidovém domě zavládla radost. Sociální demokraté v ten moment totiž získali motiv pro příští předvolební kampaň. A včera s ní začali.

„V případě vítězství ODS a TOP 09 za plombu zaplatíte 430 korun, chřipka vás vyjde na 7380,“ předčítali sociální demokraté ze svých billboardů, kde po svém spočítali důsledky zdravotnického programu TOP 09.

A na ten vůbec nejagresivnější napsali: „UMŘÍT je z hlediska nákladů na zdravotní péči mimořádně šetrné“. Téma zdravotnictví si sociální demokraté vybrali podle průzkumů veřejného mínění. Lidi podle jejich analýz nejvíc trápí právě zdravotnictví spolu se státním dluhem a korupcí.

Lidé si nepřejí poplatky

„Ukazuje se nám i z minulosti, že lidé jsou na tuto oblast velice citliví. Dvě třetiny z nich si nepřejí poplatky ve zdravotnictví a také nechtějí změny v systému. Nepřeje si to dokonce ani polovina voličů ODS a TOP 09,“ říká volební manažer ČSSD Jaroslav Tvrdík.

Na zdravotnictví vsadila ČSSD už podruhé. Na podzim 2008 stejným způsobem drtivě vyhrála krajské a senátní volby. Stačilo, aby lidem slíbila zrušení zdravotnických poplatků. Ve sněmovní kampani nemohou socialisté opakovat totéž, a tak se rozhodli strašit lidi tím, kolik by platili za zdravotní péči v případě vítězství pravice.

Vůbec jim přitom nevadí, že návrhy na výrazné zvýšení spoluúčasti předložila pouze TOP 09, a nikoliv ODS. „Stačí, že Tomáš Julínek v České televizi prohlásil, že by zvážil nabídku na post ministra zdravotnictví. Navíc spolu vládli,“ říká s úsměvem Tvrdík.

Agresivní billboardy s nápisy, že levnější je umřít, ale po republice k vidění příliš nebudou. Sami členové volebního štábu ČSSD mimo záznam přiznávají, že taková kampaň je příliš razantní. „Chceme přitáhnout pozornost, vyvolat diskusi. Po republice budou spíš plakáty o plombách,“ řekl HN jeden z nich.

Kromě nich budou jezdit „modré sanitky“ s nápisy, že ODS a TOP 09 chtějí zavést kapitalismus do zdravotnictví a zpoplatnit 160 nemocí. Českému zdravotnictví chybí několik miliard korun a nutně potřebuje reformu.

To ale sociální demokraté v kampani řešit nebudou. „Hned první týden po našem vítězství ve volbách zrušíme zdravotnické poplatky a na prvním zasedání vlády prosadíme opětovné proplácení prvních tří dnů nemoci,“ oznámili naopak.

Dvanáct tisíc nových míst

Navíc ČSSD slibuje, že ve zdravotnictví vytvoří dvanáct tisíc nových pracovních míst a tím bude bojovat proti krizi. Neřekla ovšem, jak přišla na to, že tolik lidí ve zdravotnictví chybí.

Slib znamená výdaje 3,6 miliardy korun ročně. Podle ČSSD by ale šlo o částku zhruba třetinovou, tedy kolem 1,2 miliardy korun, protože stát by naopak ušetřil na podporách v nezaměstnanosti.

ODS se proti kampani ČSSD ostře ohradila. „ODS nikdy nenavrhovala zpoplatnění nemocí, tak jak uvádí sociální demokracie. Pokládáme tyto internetové stránky za nekorektní politický útok,“ reagoval volební manažer ODS a místopředseda Ivan Langer. Podle něj jde o falešnou předvolební propagandu.

ODS svou kampaň zatím nezačala. Chce ji odstartovat nejdříve v polovině dubna. Prý proto, že dříve to nemá smysl. Pravdou ale také je, že ODS nemá na delší kampaň peníze, a tak ji nechává až na dobu těsně před volbami.

Plány ČSSD v oblasti zdravotnictví

Bez poplatků a spoluúčasti

ČSSD nepřipustí placení u lékaře a další zvyšování spoluúčasti pacienta. Hodlá se po nástupu k moci vrátit k proplácení prvních tří dnů nemoci.

Celý článek si můžete přečíst na serveru Hospodářských novin iHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?