Chřipky v ČR pronikavě přibylo, minulý týden o 122,4 pct.

28. 1. 2015 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Pronikavý nárůst nemocnosti na chřipku a akutní dýchací infekce eviduje za předchozí týden národní referenční laboratoř pro chřipku. Počty pacientů s chřipkou stouply o 122,4 procenta a s akutními infekcemi dýchacích cest o 21,1 procenta.


Nejvíc v Praze a krajích Jihomoravském, Vysočině a Středočeském. Vzhledem k výrazným rozdílům mezi kraji hodnotí epidemiologové situaci jako postupující regionální epidemie.

„Ze 119 virologických vyšetření byl ve 45 případech prokázán virus chřipky a v šesti případech jiné respirační viry,“ uvedla laboratoř na webu Státního zdravotního ústavu.

Také v Evropě je podle epidemiologů vidět postupující epidemická vlna. Oproti šesti státům, které ve druhém kalendářním týdnu vykazovaly plošnou epidemii, počty onemocnění dále stoupaly a plošnou epidemii hlásí úhrnně již 12 států. Stejně jako v Česku převažuje subtyp chřipky A/H3N2.

Ministerstvo zdravotnictví na svém webu zveřejnilo rady občanům, jak chránit před chřipkou sebe i své okolí. Především při kašlání a kýchání si nemocný má zakrývat nos a ústa kapesníkem určeným pro jednorázové použití a použitý kapesník ihned vyhodit do odpadkového koše. Ruce je nutno si mýt pravidelně vodou a mýdlem.

Při příznacích chřipky je nutno kontaktovat lékaře, zůstat doma, nechodit do práce, školy a míst s větší koncentrací lidí. U koho se projeví příznaky chřipky, měl by si udržovat od ostatních odstup alespoň jeden metr, zabrání tak při kýchání přenosu viru. Doporučeno také je neobjímat se, nelíbat a nepodávat si ruce při pozdravu a nedotýkat se očí, nosu či úst špinavýma rukama.

V chřipkové epidemii v ČR obvykle onemocní milion lidí. V souvislosti s chřipkou zemřou 2000, z nich přímo na chřipku stovka, ostatní na komplikace chřipky a zhoršení dlouhodobé chronické nemoci.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?