Chtějí 140 miliónů korun pro zdravotníky

4. 3. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ústecký kraj odmítá podle platit ze svého rozpočtu mzdy, o jejichž rozdělení a navyšování rozhoduje stát. Plošné zvýšení platů v nemocnicích považují krajští radní za zasahování státu do kompetence kraje...


Ústecký kraj požaduje od státu 140 miliónů korun na navýšení platů zdravotníků. Vláda schválila zvýšení mezd zdravotníkům v roce 2005, peníze na růst platů však kraj podle ústeckého hejtmana Jiřího Šulce (ODS) ještě neobdržel.

„Pokud dotaci nedostaneme, budeme zvažovat přeměnu nemocnic na obchodní společnosti,“ uvedl Šulc.

Ústecký kraj odmítá podle Šulce platit ze svého rozpočtu mzdy, o jejichž rozdělení a navyšování rozhoduje stát. Plošné zvýšení platů v nemocnicích považují krajští radní za zasahování státu do kompetence kraje.

„Svým rozhodnutím vláda opět navyšuje náklady v našich zdravotnických zařízeních a přímo se podílí na jejich zadlužování,“ uvedl Šulc. O výši platů by chtěly kraje rozhodovat samy podle hospodářských výsledků organizací.

Stát převedl na Ústecký kraj celkem sedm nemocnic. Zdravotnické zařízení v Kadani na Chomutovsku kraj převedl na město a nemocnici v Lounech prodal.

„O dalších prodejích jsme neuvažovali, ale nyní jsme ke změně právní formy zařízení, které jsme se proti jiným krajům doposud bránili, nuceni státem,“ uvedl Šulc.

Nemocnice by se mohly přeměnit z příspěvkových organizací na akciové společnosti, jejichž většiobecně prospěšné společnosti. „Musíme zvážit, co by bylo nejvýhodnější,“ uvedl Šulc.

Hejtman uvedl, že zvyšování mezd se týká i pracovníků v ostatních příspěvkových organizacích kraje, například nyní tak vytížené správy a údržby silnic.

„U nemocnic nás to ale zatěžuje nejvíce, protože ty si nemohou vydělat. Ušetřit náklady by mohly pouze, pokud by se snížila lékařská péče, to je pro nás ale nepřijatelné,“ dodal.

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?