Chybějí anesteziologové, ale i dětští lékaři

8. 4. 2010 8:43
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajské zdravotní, pod kterou spadá pět nemocnic v Ústí nad Labem, Děčíně, Mostě, Chomutově a Teplicích patřících Ústeckému kraji, chybí do optimálního plánovaného stavu asi stovka lékařů. V současné době jich zde pracuje 838.


Náměstek ředitele Jan Lami novinářům řekl, že číslo chybějících lékařů se sice může zdát být vysoké, ale jde prý jen o plánovaný stav.

Současný počet lékařů údajně dokáže zvládnout veškeré plánované i akutní lékařské zákroky.
Nejvíce nemocnici scházejí anesteziologové, internisté a dětští lékaři.

Podle Lamiho jde o obory, kterých je nedostatek v celé České republice. Dodal, že nemocnice nyní čeká, až z lékařských fakult vyjdou noví absolventi, kteří by mohli pomoci plánovaný počet lékařů doplnit.

Na mladé lékaře se nemocnice spoléhá stále častěji, asi padesáti studentům vyšších ročník medicíny dokonce platí stipendium. Podmínkou výplaty peněz je, že po dokončení fakulty lékař nastoupí do některé z nemocnic Krajské zdravotní.

„Několik stipendistů již začalo v naší společnosti pracovat,“ informoval mluvčí Krajské zdravotní Jiří Vondra.

Nově nemocnice plánuje do Ústí nad Labem během dubna na exkurzi přivézt studenty lékařských fakult z Prahy a Plzně. Chce jim především ukázat, že vybavení nemocnic v Ústeckém kraji je srovnatelné, někdy i lepší než v některých nemocnicích v Praze.

Představitelé nemocnice přiznávají, že se tak snaží bojovat i s nabídkami zahraničních nemocnic, které se současné mediky také snaží lákat na práci u nich.

Lami tvrdí, že řešit nedostatek lékařů pomáhá i skutečnost, že Krajskou zdravotní tvoří pět nemocnic, v případě potřeby tak může jednoho chybějícího odborníka snadno zastoupit specialista z jiné nemocnice. V současnosti například chybějícího specialistu na ústeckém oddělení ARO nahradil kolega z Chomutova.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?