Chybí primář, porodnice na léto opět omezila provoz

11. 7. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Gynekologicko-porodnické oddělení v žatecké nemocnici omezilo od počátku července provoz. Důvodem je nedostatek kvalifikovaných lékařů. S tímto problémem se už porodnice jednou potýkala - na přelomu roku...


Žatec - také musela přerušit provoz.

„Oddělení ovšem není úplně uzavřeno. V červenci a srpnu jsme museli zavést tzv. pohotovostní provoz. Normální provoz bude v plném rozsahu zahájen od 1. září. O budoucí maminky je ale samozřejmě po dobu dvaceti čtyř hodin postaráno,“ řekl včera na dotaz našeho deníku Ing. Karel Malý, ředitel nemocnice v Žatci.

Současný ředitel nastoupil do funkce v dubnu. Ihned po jeho nástupu a prohlídce všech odborných oddělení, kterými nemocnice disponuje, ho podle jeho slov zrekonstruovaný pavilon gynekologicko-porodnického oddělení výrazně zaujal. Dočasnému omezení provozu však ředitel nestihl zabránit.

„Hlavním důvodem omezení je neobsazené místo primáře oddělení. Tehdejší zastupující primář mi oznámil krátce po nástupu, že chce ukončit svůj pracovní poměr. Příčinou byly podle něj nedostatečně vytvořené podmínky pro zajištění provozu oddělení a skutečnost, že za dobu osmi měsíců nebylo vypsáno výběrové řízení na doplnění týmu odborných lékařů,“ řekl Malý. Podle něj byla v minulosti zanedbána i přímá spolupráce s privátními ambulantními gynekology, kteří mají své ordinace pronajaté městem na poliklice. „To všechno se negativně odrazilo na celkokvém fungování a ekonomice gynekologicko-porodnického oddělení,“ dodal ředitel nemocnice.

Přes všechny tyto problémy nechce vedení nemocnice ani město jako její vlastník uzavřít provoz gynekologie a porodnice. „Odborných lékařů je v celé republice dost málo. V současné době je u nás už ale vypsáno výběrové řízení na místo primáře gynekologicko-porodnického oddělení v Žatci, které může zaujmout lékař s atestací druhého stupně,“ potvrdil Karel Malý.

V posledních měsících, kdy vedení nemocnice řešilo zajištění provozu odbornými erudovanými lékaři, vyšli nemocnici vstříc gynekologové z nemocnice v Lounech. Od září se však v Žatci počítá s nárůstem porodů a gynekologických výkonů, jež budou zajištěny novým týmem odborných lékařů. „Na výslovné přání budoucí maminky, jsme schopni zajistit porod v epidurálu, což je bezbolestný porod za pomoci našich anesteziologů,“ uvedla se hlavní sestra Štěpánka Fikarová. Tímto pro matku méně náročným způsobem přivedení potomka na svět, ale také dalšími službami, například možnost přítomnosti otce dítěte u porodu, se snaží lékaři a sestry zpříjemnit rodičům tento krásný okamžik.

„Chtěl bych tímto způsobem vyjádřit, že spolupráce s privátními ambulatními lékaři v oboru gynekologie se výrazně zlepšuje, což vytváří podmínky pro lepší vztahy a další odbornou spolupráci,“ vyslovil své přesvědčení Karel Malý. Vzhledem k obtížné finanční situaci v českém zdravotnictví však uvítá vedení nemocnice podle něj každý sponzorský dar.

Náklady vynaložené na rekonstrukci pavilonu gynekologicko-porodnického oddělení činily přitom před dvěma lety téměř 13 miliónů korun. Peníze poskytlo město Žatec. Provoz opraveného oddělení byl zahájen v dubnu roku 2000. Od té doby se zde narodily stovky miminek. Porodnice se však stále potýká s nedostatkem lékařů a čas od času omezuje provoz.

LUCIE STEKLÁ, Deník Lučan, 11.7.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?