Cílem EUC není prodat Nemocnici Frýdlant, ale provozovat ji

11. 4. 2016 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Cílem společnosti EUC (dříve Euroclinicum) není prodat Nemocnici Frýdlant, ale nadále ji provozovat a rozvíjet. ČTK to sdělil předseda představenstva EUC Jan Blaško. Reagoval tím na nedávné informace Libereckého kraje, jehož radní schválili záměr nemocnici koupit s cílem zajistit zdravotní péči pro zhruba 30.000 obyvatel Frýdlantského výběžku.


EUC už loni na podzim kvůli nedostatku lékařů uzavřela ve Frýdlantu lůžkové interní oddělení a přeměnila ho na lůžka následné péče, od dubna navíc omezila i rozsah akutní péče.

Současný vlastník - EUC - koupil Nemocnici Frýdlant s.r.o. v roce 2013, v současné době zaměstnává zhruba 200 lidí. Areál firma nevlastní, budovy nemocnice si pronajímá od města Frýdlant. „Vedení se podařilo nemocnici stabilizovat. Personál se pod vedením ředitele Jiřího Benedikta semknul, jsem přesvědčen, že tato nemocnice může plnit důležitou úlohu nejen jako spolehlivý poskytovatel zdravotnických služeb ve Frýdlantu a jeho okolí, ale rovněž jako perspektivní součást koncernu EUC,“ uvedl Blaško.

Starostové měst a obcí Frýdlantska ani Liberecký kraj nejsou s rozsahem péče ve Frýdlantu spokojeni. V komuniké, které zástupce EUC v závěru loňského roku podepsal, garantoval, že je nemocnice schopna od Nového roku zajistit 24hodinový provoz akutní interní ambulance. Na konci března ho však nemocnice ukončila. EUC nabídla obcím, že zajistí 24hodinovou pohotovostní službu, žádá na ni ale 3,5 milionu korun. Argumentuje tím, že nepřetržitou ambulantní péči zajišťují v ČR páteřní nemocnice a tou je Krajská nemocnice Liberec. Frýdlantsko je ale ze zbytku kraje špatně dostupné, cesta do Liberce trvá z některých míst více než 40 minut.

Města a obce odmítají financovat provoz soukromého zdravotnického zařízení. „Nechceme vysílat signál pro ostatní podnikatele, že je tady ruka otevřená a že budeme sponzorovat jejich byznys,“ řekl ČTK starosta Frýdlantu Dan Ramzer (ODS). Kraj už kvůli omezení péče musel posílil na Frýdlantsku záchranou službu. Podle hejtmana Martina Půty (STAN) je třeba situaci ve výběžku co nejrychleji řešit. Pacienti z Frýdlantska míří ve stále větší míře do Krajské nemocnice v Liberci, která na to však kapacitně nestačí. „Pokud kraj Nemocnici Frýdlant nekoupí, tak nás nepochybně čekají dramatické investice a přesuny v liberecké nemocnici a shánění lékařů, náklady se předběžně odhadují na nějakých 40 milionů,“ dodal hejtman.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?