Cizinci ovládli další výrobce léků

5. 8. 2008 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Tuzemské farmaceutické firmy jdou na dračku. Potenciální investory nestíhá odhánět nejenom velikán Zentiva, zájem je také o menší společnosti. Olomouckou Tamdu, výrobce léčivých přípravků a distributora léčiv, nyní koupila belgická společnost Arseus, pražskou Interpharmu zase získal japonský zdravotnický gigant Otsuka...


* Olomouckou Tamdu získala belgická firma Arseus

* Pražskou Interpharmu pohltil japonský koncern Otsuka

Nákupem sedmdesáti procent Tamdy se Arseus chlubí na svých webových stránkách.

O vstupu Otsuky do Interpharmy informoval HN zdroj blízký vedení společnosti. Ta to zatím oficiálně nekomentuje. „Není ale tajemstvím, že firma dlouhodobě hledá partnera, který by měl majoritu. Oficiálně to však zatím nemohu potvrdit,“ říká Ivan Hlaváček z Interpharmy. Firma, která je na českém trhu už od roku 1932, vyrábí farmaceutické substance, z nichž většina jde na export.

Velcí hráči posilují

„Největší čeští výrobci a distributoři léků jsou už nyní v rukou zahraničních vlastníků. Nejenom na českém, ale i na středoevropském trhu však nyní probíhá velká konsolidace, kdy velcí nakupují ty menší. Podobné nákupy budou proto následovat i nadále,“ říká Karel Potměšil, analytik společnosti Cyrrus.

Součástí velkých skupin se staly i Tamda a Interpharma. Belgický výrobce produktů a služeb pro zdravotnictví Aseus působí v jedenácti zemích. Firma je obchodovaná na burze v Bruselu a od nákupu Tamdy, která ji údajně vyšla na pět milionů eur, si slibuje hlavně posílení podílu na trhu a posun směrem do východní Evropy, kde vidí další investiční příležitosti. Tamda totiž podle odborníků perfektně využila mezery na trhu a dodává suroviny přímo do lékáren. Loni si připsala tržby šest milionů eur.

„Díky této akvizici snáze dosáhneme našeho cíle, což je utržit 500 milionů eur v roce 2010,“ píše Arseus na svých webových stránkách. Tržní hodnota firmy je nyní v přepočtu zhruba 5,8 miliardy korun. „Jen pro srovnání, česká Zentiva má tržní hodnotu skoro 41 miliard,“ dodává Potměšil.

To nový vlastník Interpharmy je podstatně větší kolos. Celkové tržby Otsuky jsou zhruba 128,6 miliardy korun, což je sedmkrát víc, než má Zentiva. Firma působí hlavně v Asii a Americe a nyní se snaží dobýt Evropu. Koncern Otsuka má pod sebou 104 firem a celkem zaměstnává téměř jedenatřicet tisíc lidí osmnácti národností. Nezabývá se pouze čistou farmacií, podniká také v oblasti jídla a nápojů, chemikálií či keramiky.

Celý článek si můžete přečíst na serveru Hospodářských novin iHNED nebo /a>.

Zuzana Luňáková, Hospodářské noviny

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?