Člen správní rady VZP požádal policii o prověření nucené správy

19. 1. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Jeden z členů správní rady VZP Dalibor Stejskal požádal v pondělí policii, aby prověřila uvalení nucené správy na VZP. Podle něj byla zavedena nesprávně, a je tedy neplatná. Policie případ již od začátku ledna prošetřuje na podnět stínového ministra vnitra za ODS Ivana Langra...


PRAHA -

Stejskalovi se nelíbí, že za zavedením nucené správy stojí ministr zdravotnictví David Rath, který prý ale nechal potřebné dokumenty podepsat svými podřízenými.

„Podle mého názoru i názoru právníků tohle dělat neměl,“ uvedl Stejskal. Podotkl, že ministr jako statutární zástupce musí uvalení nucené správy podepsat sám, a ne tímto úkonem pověřovat někoho jiného.

Podřízení pak na ministrův popud konat neměli, dodal Stejskal. Další kroky podnikne až na základě zjištění policie. Případné trestní oznámení nevyloučil.

Stejskal doplnil, že jeho podnět k prošetření nucené správy nemusí být poslední. „Ono to možná podá ještě pár dalších lidí ze správní rady, možná i z managementu,“ dodal.

Stejskalův podnět obdrželo místní oddělení policie v Praze 2 - Novém Městě. „Pravděpodobně ho převezme služba kriminální policie a vyšetřování, aby prověřila, zda se opravdu jedná o trestný čin,“ uvedl mluvčí pražské policie Ladislav Bernášek.

Policie již uvalení nucené správy prošetřuje od 3. ledna na podnět stínového ministra vnitra ODS Ivana Langra. Zjišťuje, zda se Rath nedopustil trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele. Prověřuje i úlohu jeho tří podřízených.

Langer upozorňoval na nejasnosti kolem kontrolní zprávy o VZP, do níž byly dodatečně na příkaz ministerstva zdravotnictví doplněny některé údaje. Rath již dříve prohlásil, že o nucené správě nerozhodl na základě jedné kontroly. Navíc je podle něj „nesmysl, že by kontrolní zpráva byla zfalšovaná“.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?