ČLK: Nemocnice neporušují smlouvou zákon, vysoká sankce nemravná

2. 11. 2006 9:54
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice neporušují zákon, když smluvně vážou mladé lékaře k tomu, aby v zařízení zůstali několik let. Nemravné však je, když to dělají pod hrozbou půlmilionové pokuty za to, že zaplatily lékaři peníze na jeho vzdělávání, řekl prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek...


Praha - Podle něj takto postupují zejména nemocnice, jež kraje převedly na akciové společnosti. Asociace k tomu doporučení nedala, řekl Stanislav Fiala z Asociace českých a moravských nemocnic.

V regionálním vydání Mladé fronty Dnes byly uvedeny příklady moravských nemocnic, které sankce do smluv dávají. „Vzdělávání a příprava lékaře k atestaci stojí hodně času a peněz. Nemocnice se tak jistí, že kvalifikovaní lékaři potom neodejdou jinam,“ řekla listu Karin Pelikánová z tiskového odboru šumperské nemocnice.

Kubek zdůraznil, že nemocnice smí požadovat jen skutečně vynaložené náklady na vzdělávání a z nich by měla odečíst to, co si již lékař odpracoval. Smlouva s půlmilionovou sankcí podle něj neodpovídá dobrým mravům. To znamená, že i když ji lékař podepsal, je právně nevymahatelná. V listopadovém čísle časopisu Tempus Medicorum, který odebírají všichni lékaři, vyjde návod, jak se v takové situaci mají lékaři bránit, uvedl Kubek.

„Lékaři, kterým nemocnice takto nevýhodnou smlouvu nabídne, by se měli obrátit na právní oddělení ČLK nebo Lékařského odborového klubu s žádostí o její posouzení. Naši právníci se už postarají o to, aby smlouva nebyla nevyvážená,“ řekl.

Fiala připomněl, že nemocnice platí další vzdělávání lékařů ze svých prostředků, tedy z toho, co vydělají za zdravotní péči od pojišťoven. „V žádném případě nejsou vhodné smluvní pokuty. Pokud nemocnice vloží prostředky do vzdělávání a kvalifikace lékaře, měla by mu zabezpečit takové podmínky, aby neodcházel. Vložené prostředky může žádat, pokud by odešel, ale jen v té výši, kterou vložila,“ dodal.

Problém sankcí souvisí se zákonem o vzdělávání a odborné způsobilosti lékařů z roku 2004. „Zákon je špatný a špatná je i euronovela, kterou chystá ministerstvo zdravotnictví,“ řekl Kubek. ČLK podle něj trvá na komplexní změně zákona, je připravena na tvorbě novely se podílet.

„Chceme zásadní změnu, zákon by měl řešit dostupnost vzdělávání, akreditaci nemocnic, které ho budou poskytovat, a hlavně financování. V dané chvíli je Česko jedním z mála států, kde se stát nijak finančně nepodílí na vzdělávání lékařů,“ dodal Kubek.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?