ČLK podporuje zvyšování spoluúčasti pacientů

7. 3. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Česká lékařská komora podporuje zvyšování spoluúčasti pacientů. Trvá také na tom, aby sedm miliard, jež letos dostanou pojišťovny ze zvýšených plateb státu za děti, důchodce a nezaměstnané, šlo do zdravotnických zařízení. Umožnilo by to zmírnit regulace péče a zvýšit příjmy zdravotníků...


Praha - Novinářům to řekl prezident ČLK Milan Kubek.

Uvedl, že o tom, zda budou lidé platit za pobyt v nemocnici, poplatek za recept, nebo zda pojišťovny nebudou hradit léky, které jsou volně prodejné, musejí rozhodnout politici. „Naše cíle jsou dva, aby poplatky nepřinášely nadměrnou administrativní zátěž a aby nebyla pro lidi s nižším příjmem omezena dostupnost péče,“ řekl.

V současnosti činí spoluúčast pacientů osm procent peněz spotřebovaných ve zdravotnictví. To považuje Kubek za evropskou raritu, na podobné úrovni se pohybuje Norsko a Lucembursko, ve většině států Evropské unie tvoří spoluúčast kolem 20 procent. Problémem Česka je, že spoluúčast je soustředěna pouze do léků, růst by tedy měla i jinde.

ČLK podle Kubka požaduje, aby vyhláška, podle níž platí pojišťovny lékařům za péči, byla od dubna novelizována. Současné úhrady, které jsou oproti loňsku o tři procenta vyšší, by měly podle něj stoupnout o další čtyři procenta. Za překročení limitu léků o pět procent a limitu péče o deset procent by neměli být lékaři sankcionováni. Pojišťovny s tím ale nesouhlasí, odmítají uvolnit limity.

ČLK navrhuje bonifikovat lékaře, kteří uspoří pojišťovnám výdaje, aniž to ovšem omezí dostupnost péče pro nemocné.

Prezident ČLK žádá poslance, aby podpořili změny zákona o veřejném zdravotním pojištění a komora mohla zastupovat lékaře při vyjednávání cen péče s pojišťovnami. Kubek chce dosáhnout také toho, aby pojišťovny daly v pololetí smlouvy na dobu neurčitou všem ambulancím, která smlouvu mají. Při darování, prodeji či dědění praxe by na nového majitele přešla smlouva s pojišťovnou automaticky.

Českénoviny.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?