ČLK: Stát má platit víc, ne zvyšovat poplatky

28. 7. 2010 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Místo zatěžování pacientů 200 korunami, když jdou ke specialistovi bez doporučení praktika, má stát platit vyšší pojistné za děti, důchodce a nezaměstnané, řekl ČTK prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek.


Pacienti teď platí 30 korun. Specialisté se bojí nevole pacientů, když budou chtít víc.

Ministerstvo o variantách se zdravotníky jedná. „Já bych do toho nešel, a pokud bych mohl ministrovi radit, nechal bych to být,“ shrnul Kubek, který už s ministrem Leošem Hegerem (TOP 09) jednal.

„Je to politické zadání, které se teprve musí zpracovat. Není hotová konstrukce, bude to tak a tak, protože pak se ukáže, že jsou výjimky,“ řekl Vladimír Pavelka (TOP 09), který převezme funkci 1. náměstka 1. srpna

Hrozí omezení práv pacientů

Nyní mohou pacienti jít bez doporučení k očnímu lékaři, gynekologovi, zubaři, psychiatrovi a sexuologovi. Lékaři všech odborností vezmou bez doporučení pacienty v akutním stavu, například se zlomenou nohou či astmatickým záchvatem, řekl ČTK praktický lékař Jan Jelínek. Kubek zdůraznil, že pokud by se úplně zamezilo volnému přístupu pacientů ke specialistům, bylo by to omezení práv pacientů. Neměnil by ani výši plateb.

Striktní omezení přístupu již bylo zhruba před deseti lety, kdy specialisté měli vybírat od pacientů bez doporučení 45 korun, připomněl Kubek. Zdravotní pojišťovna nepodmiňovala tehdy platbu za léčení výběrem poplatku, a tak lékaři nevybírali. Nyní vybírat musejí, když poplatek nevykážou, pojišťovna péči neuhradí

Není důvod vybírat 200 korun

Praktická lékařka Jana Uhrová doplnila další ze starších návrhů, podle kterého si pacient bez doporučení praktika měl platit první vyšetření u specialisty v plné výši. V zemích se zdravotním pojištěním mají lidé možnost platit nižší pojistku, když souhlasí s tímto omezením.

Otázka podle Kubka je, proč nyní politici navrhují 200 korun. Nejsou podle něj důkazy, že práce specialisty je dražší než praktika, podle sazebníku mají zhruba stejně. „Obávám se, že pacienti budou chodit k lékařům ještě víc, protože si přijdou pro doporučení. Dají 30 korun u praktika a 30 korun u specialisty, aby ušetřili 200 korun,“ uvedl.

Kubek soudí, že zvýšením plateb pacientů nelze řešit nedostatek peněz v systému.
Kdyby stát dal víc za státní pojištěnce, získá zdravotnictví ročně 3,2 miliardy korun. Lékaři se obávají, že když budou vybírat od pacientů více, sníží jim pojišťovny platby, takže nakonec dostanou stejně

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?