ČLK vyzvala Hegera ke spolupráci na reformě, Heger je připraven

27. 5. 2011 8:34
přidejte názor
Autor: Redakce
Česká lékařská komora (ČLK) s lékařskými odbory a devíti menšími organizacemi lékařů vyzvala ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) a vládu, aby při přípravě reformy respektovali názor lékařů.


Novinářům to řekl prezident ČLK Milan Kubek. Pořádá „sebeobranu lékařů“ a čeká, že pod společným tlakem se podaří změnit části reformy, s nimiž lékaři nesouhlasí. Vadí jim zejména posílení role pojišťoven, je to prý na úkor lékařů i pacientů. Ministr ČTK řekl, že to, co ČLK odmítá, už v návrzích není. Je ochoten se s Kubkem setkat a vše mu vysvětlit.

„Komora nepodpoří žádné legislativní změny, které omezí autonomii lékaře a posílí vliv pojišťoven,“ varoval Kubek. Protestní odborová akce Děkujeme, odcházíme začala podle něj také prohlášením lékařů. Vláda nereagovala, začala jednat až pod tlakem hromadných výpovědí. Možné nátlakové akce Kubek neupřesnil, prý chce nejprve s Hegerem jednat.

„Možná ministr řekne, že slyšíme trávu růst, že návrhy byly jen zkušební balonek a nehorázný vtip. Vzhledem k chaosu při projednávání reformy se obáváme, že návrhy se do zákonů dostanou,“ řekl šéf organizace, v níž je povinně 48.000 lékařů.

Další podepsané organizace jsou menší, jako Sdružení ambulantních specialistů či Mladí lékaři. Kubek vyzval velká Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost a stejné sdružení pro dospělé, aby se připojila.

Organizace, jež podepsaly dvanáctibodové prohlášení Sebeobrana lékařů, nesouhlasí mimo jiné s tím, aby pojišťovny rozhodovaly o síti zdravotnických zařízení, mohly bez udání důvodu vypovídat smlouvy lékařům a aby si pojišťovny mohly zřizovat vlastní zdravotnická zařízení.

„Musím ostře protestovat, nic z toho v návrzích, které dáváme sněmovně, není. My naopak zpřísňujeme dohled nad pojišťovnami,“ řekl ministr. Z návrhů podle něj vypadla i generická preskripce, která lékařům tolik vadí. Pokud by byla zavedena, psali by na recept místo názvu léku účinnou látku a lékárník by vybral s pacientem lék až v lékárně. To lékaři odmítají, protože by ztratili kontrolu nad léčbou, za kterou zodpovídají.

Ve společném prohlášení odmítají lékaři i to, aby regulační poplatky nebyly už příjmem jejich ordinací. Pokud mají být příjmem pojišťoven, jak prý ministr zamýšlí, pak ať si je pojišťovny vyberou. Plánovaný poplatek 200 korun, když přijde pacient ke specialistovi bez doporučení praktika, omezuje podle signatářů výzvy práva pacientů.

„Tyto návrhy jsme zatím stáhli, nic oproti současnosti tedy neměníme. ČLK se neobtěžovala zjistit, co v návrzích je,“ vytkl komoře Heger.

Podle ČLK nejsou Hegerovy reformní plány motivovány ničím jiným než snahou ušetřit peníze na pacientech. Šetřit jinde prý vláda nemá vůli. Podle předsedkyně Sdružení privátních očních lékařů Ludmily Říhové „není politická vůle nebo inteligence“, na připomínky lékařů není brán zřetel.

Lékaři mimo společné prohlášení upozornili i na to, že není vyřešeno specializační vzdělávání lékařů ani finanční zabezpečení růstu platů lékařů a dalších zdravotníků. Vláda jim slíbila v příštím roce desetiprocentní růst platů. „Pokud budou lékaři spolupracovat na reformě, peníze na platy zajištěny budou,“ potvrdil Heger.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?