ČLK vyzvala Juráskovou k omluvě praktikům, ministerstvo odmítlo

9. 12. 2009 8:59
přidejte názor
Autor: Redakce
Česká lékařská komora (ČLK) vyzvala ministryni zdravotnictví Danu Juráskovou, aby se omluvila za výroky na adresu praktických lékařů.


Podle ministryně přispěla jejich malá informovanost k tomu, že pacienti odmítají očkování proti prasečí chřipce. Podle ČLK za to ale může ministerstvo, protože informuje lékaře „špatně a chaoticky“.

Ministerstvo omluvu odmítlo, praktikům prý dalo všechny potřebné informace.

„Paní ministryně by se měla omluvit za výroky, které pronesla v nedělním diskusním pořadu Otázky Václava Moravce,“ sdělil v prohlášení pro ČTK prezident stavovské organizace Milan Kubek.

„Není důvod k omluvě, všichni praktičtí lékaři dostali od ministerstva dvacetistránkovou informaci o nemoci, její léčbě, očkování a možných rizicích vakcinace,“ řekl ČTK mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň.

Všechny údaje o prasečí chřipce jsou také na pandemickém portálu ministerstva. Lékaři dostali telefonní číslo na informační linku, kde mohou s odborníky probrat nejasnosti. Denně je na lince 40 až 50 hovorů, uvedl Sršeň.

Kolem nemoci i očkování se objevila řada spekulací a fám, ČLK odmítla povinnost očkování pro lékaře s odkazem, že vakcína není dostatečně testovaná a lékaři nejsou pokusní králíci.

Po ukončení testů, které účinnost a bezpečnost vakcíny potvrdily, kritizovala ministerstvo, že začalo s vakcinací pozdě, kdy už nemocnost stoupá.

Sršeň zdůraznil, že Česko na rozdíl od jiných zemí nechtělo očkovat vakcínou, dokud neskončily testy, které její bezpečnost potvrdily. „To jsme splnili, vakcína je zcela bezpečná,“ řekl.

Kubek podotkl, že ČLK nabídla už koncem dubna ministerstvu spolupráci v boji s hrozící pandemií. „Nabídli jsme prostor v komorovém časopise, který dostává každý měsíc všech 46.000 členů stavovské organizace,“ řekl.

ČLK chtěla využít svých webových stránek a chtěla rozesílat aktuální informace maily či běžnou poštou. Vydala také odborná doporučení k užití antivirotik a vakcinaci.

Pokud tedy ministerstvo obviňuje lékaře, že přispěli k nezájmu občanů o očkování, nelze podle Kubka toto jednání označit jinak než jako „drzost“.

Zpochybnil také ujištění ministerstva, že za nežádoucí účinky vakcíny přebírá zodpovědnost stát. ČLK proto doporučila lékařům, aby si nechali od pacientů podpisem stvrdit, že byli o rizicích očkování informováni. Formulář zveřejnila na svém webu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?