ČLK zatím nedoporučuje lékařům vybírat 100 korun za neschopenku

14. 12. 2009 8:45
přidejte názor
Autor: Redakce
Česká lékařská komora (ČLK) zatím nedoporučuje lékařům vybírat 100 korun od pacientů za neschopenku. Shodli se na tom předsedové okresních sdružení z celé republiky, řekl ČTK šéf komorového časopisu Michal Sojka.


ČLK tento týden pohrozila, že vyzve lékaře, ať od ledna začnou od pacientů za neschopenky vybírat. Ve čtvrtek ministerstvo práce a sociálních věcí zveřejnilo, že administrativu s neschopenkami uhradí lékařům Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ).

„Ocenili jsme vstřícný krok ministerstva, které uznalo nárok lékařů, aby jim náklady na administrativu s neschopenkami byly proplaceny. Tuto činnost nehradí zdravotní pojištění, lékaři ji platili ze svého,“ uvedl.

Na krytí nákladů neschopenek se dohodli ministři zdravotnictví a práce a sociálních věcí Dana Jurásková a Petr Šimerka. Lékařům by měly být kryty prokazatelně vynaložené náklady na poštovné při hlášení začátku, průběhu a konce pracovní neschopnosti správě sociálního zabezpečení.

Prezident ČLK Milan Kubek dohodu uvítal, žádá záruky. Sojka potvrdil, že ČLK zatím nemá rozhodnutí v písemné podobě, vyčká tedy dalšího postupu politiků.

Ocenili jsme vstřícný krok ministerstva, které uznalo nárok lékařů, aby jim náklady na administrativu s neschopenkami byly proplaceny

Lékaři mají dosud hrazen jen signální kód v ceně 5,25 koruny za hlášení nemoci zdravotní pojišťovně. Doporučený dopis správě sociálního zabezpečení je stojí 26 korun, průměrné náklady na administrativu jedné pracovní neschopnosti jsou 100 korun. Peníze na to dá správě MPSV.

To odhaduje roční výdaje související s touto činností na desítky milionů korun. „Proto, aby bylo možné dohodnutý postup realizovat, musí dojít ke změně zákona o nemocenském pojištění, která se v současné době připravuje,“ upozornila mluvčí MPSV Štěpánka Filipová. Sojka potvrdil, že ČLK je ochotna vyčkat, než bude zákon změněn.

Původní záměr ČLK, aby lékaři vybírali za neschopenky od pacientů stokorunu, napadl Svaz pacientů. Označil ho za nezákonný, stejně záměr ČLK vyhodnotila i obě ministerstva. Jednání o způsobu úhrady trvala 11 měsíců.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?