Co chystá David Rath? Ptejte se!

12. 5. 2008 10:59
přidejte názor
Autor: Redakce
Jak by se změnilo středočeské zdravotnictví, pokud by se stal hejtmanem poslanec David Rath? Jak by se Rathovy nové kroky dotkly každodenního života zdravotníků? Jaké změny ve zdravotnictví chce prosadit? Ptejte se stínového ministra z ČSSD. Odpovědi na své dotazy najdete na této stránce v průběhu května…


Jak by se změnilo středočeské zdravotnictví, pokud by se stal hejtmanem poslanec David Rath (ČSSD)?

Jak by se Rathovy nové kroky dotkly každodenního života zdravotníků?

Jaké změny ve zdravotnictví chce stínový ministr zdravotnictví prosadit?

Dotazy posílejte na adresu: bezdekova@mf.cz.

DOTAZY ČTENÁŘŮ Zdraví.Euro.cz

uživatel: ola

Vážený pane doktore, ještě jako ministr jste pořádal akce (např. pozval zástupce Švýcarské lék. komory) a vyjádřil jste se, že vaším vzorem je rakouský systém poskytování zdravotní péče. Není to diskrepance, když v Rakousku je spoluúčast 25% a Vy bojujete proti poplatečkům, které zvýšily spoluúčast na cca 10-11%? Popiště nám prosím detailněji, jak byste si to vy (ČSSD) představoval u nás zavést rakouský systém.

Lubomír Konečný

Kdy bude v jakékoliv reformě zdravotnictví pamatováno i na zdravotníky? Kdy se narovnají platy zdravotníků (je 19 let po sametové revoluci), tak aby odpovídaly úrovni v Evropě? Je ČSSD ochotna se zavázat a upravit platy lékařů a zdravotníků a umožnit svobodně poskytovat lékařskou péči dále?

Silver 69

Není ve střetu zájmů, když vaše jeho družka (MUDr. Renata Horká) vrcholnou manažerkou největší farmaceuticé firmy v ČR - Zentiva? Navíc má na starosti i záležitosti lobingu včetně úhrady léků. Tak to bylo i v období, kdy byl ministrem, proto si ji ostatně firma Zentiva přetáhla z jiné farmaceutické firmy.

enthobo

Dobrý den, pane Davy. Jsem Vaším příznivcem a přeji co nejvíce úspěchů, nejlépe jako příští ministr zdravotnictví. Pracuji v bohaté civilizované zemi, kde 30% nakladů na léčbu platí pacient (nedávno to bylo ještě 20%, ale začínalo to být málo). Takže 30% platí pacient a 70% stát. Pacient platí u kasy podle skutečné ceny léčby a to jak v státnínemocnici tak i u soukromého lékaře. Neplatí dopředu. Přerozdělovávací „pojištovna“ je tu jen jedna a to státní. Zdravotní daň se platí podle výše příjmu jednotlivce. Sociálně slabým je pak někdy vráceno až 65% z toho co zaplatili v ZZ. Povinnost se o to starat ma sociální oddělení regionálniho úřadu, pod který dotyčný spadá. Lidé nad 75 mají zdravotnictvi zcela zdarma. Co si myslíte o tomto modelu? Zrušení poplatků mi nepřipadá jako dobrý nápad, ale pokud to pomůže k

rychlejšímu odstavení modrých neobolševiků od koryt, tak to beru. Utajený, všemožně otitulovaný doktor.

dr.Laža

Pane exministře, k posunum ve zdravotnictví ČR bude muset dojít možné ne tolik pro nedosttaek lékařů jako pro dřívější nástup nedostatků kvalifikovaných sester. Uzavírka oddělení pro jejich nedostatek se v klidu oznamuje bez komentářů.

Jak by jste doporučil řešit/ řešil tento problém z pozice ministra či pozice hejtmana kraje. ?

CO ŘEKL DAVID RATH

Poturčenec horší Turka. Julínek je horší Zajac ze Slovenska a dělá to ještě hůř a tvrději než ten jeho velký vzor. (ČRo 6.)

Zdravotnictví nepotřebuje revoluční změny. Systém funguje, protože je dobře organizovaný a dobře technicky vybavený. Máme dost solidních sester i doktorů. Dám příklad - v péči o těhotné ženy a novorozence patříme k absolutní světové špičce. Já mám strach, že zásadní překotné změny mohou systém narušit a stav tím zhoršit. (MF DNES)

Lidé se musí bát, protože budeme dál povinně platit zdravotní daň, ale už to nebude veřejná daň, ty peníze se v okamžiku zaplacení stanou soukromým majetkem, asi nějakých přátel pana ministra Julínka. (Kurzy.cz)

Stačila by jedna takzvaná povinná platebna, to slovo používám schválně, jakási veřejnoprávní obdoba VZP. Vedle toho ať klidně existují soukromé ústavy na komerční připojištění. Pak by se muselo stanovit, co je plně hrazené z pojištění, co částečně a co hrazené není. Zavedl bych on-line evidenci všech výkonů o pacientovi. Abyste i vy měl kontrolu nad tím, co jste dal na pojištění a kolik jste toho ze systému utratil. Mohla by existovat čipová kartička, ve které by byly uloženy informace o závažnějších nemocech člověka a lékař by mohl výkony vyúčtovat pojišťovně jen s touto kartou. Aby to měl pod přímou kontrolou každý. Najednou bychom viděli, kde se šidí a kde se plýtvá. (MF DNES)

Pokud nemocnice patří monopolům, tak to není dobře. Nezlobím se na pana Chrenka, že to dělá a má to jako byznys. Zlobím se na politiky, že jim to nepřijde divné. Vždyť naše zdravotnictví není koncipováno přes pojištění na to, aby se z toho tvořil zisk. Byznysmen do toho vstupuje a chová se logicky, když chce vydělat. Kdo se nechová logicky, jsou politici, kteří to umožňují. (MF DNES)

Já mám pocit, že nás dneska tady chce ODS všechny ureformovat a že to jsou reformy jen pro reformy. Dokonce spíš mně to připadá, že jsou to reformy pro takové určité pravicové nájezdníky, kteří se chtějí dostat ještě k těm zbytkům toho veřejného majetku. Základem reformy pana ministra je privatizace pojišťoven, tedy privatizace zdravotní daně, kterou mají dostat vlastně soukromí podnikatelé. Čili je to skutečně jakýsi brutální nájezd pravicových útočníků na veřejné peníze. Totéž platí o nemocnicích. Když se na to podíváte, co se děje v nemocnicích, jak ty nemocnice zprivatizované končí, třeba Dačice, středočeské nemocnice a podobně. (TV Prima)

Klidně ať někdo napíše článek nebo udělá demonstraci, že David Rath je největší trouba, jakého kdy viděli. (Právo)

DAVID RATH:

Po dokončení studia na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v roce 1990 pracoval jako lékař-internista v pražské Všeobecné nemocnici, později na jednotce intenzivní péče ve Fakultní nemocnici v Motole. Byl šéflékařem záchranné služby Asociace Samaritánů v Kralupech nad Vltavou. Působí na Interní klinice 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy jako odborný asistent. Kromě malé soukromé ambulantní praxe je jednatelem dvou firem.

Do roku 1994 byl členem ODS. V roce 1995 založil Lékařský odborový klub, kterému do roku 1998 předsedal. Tvrdě kritizoval situaci ve zdravotnictví a uspořádal několik protestních stávek. V letech 1996–1997 byl členem a místopředsedou politické strany SD-LSNS, později nestraníkem. Od listopadu 1998 do listopadu 2005 byl prezidentem České lékařské komory (ČLK).

4. listopadu 2005 byl na žádost premiéra Jiřího Paroubka jmenován ministrem zdravotnictví. Jeho aktivita ve funkci ministra se záhy stala předmětem kontroverze.

V květnu 2006 vstoupil do ČSSD. Ve volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2006 byl volebním lídrem ČSSD v Praze a byl zvolen poslancem.

Rath je ženatý, s manželkou Evou má tři děti, zároveň má milostný poměr s lékařkou Renatou Horkou.

Zdroj: Wikipedia

www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?