Co o reformě a jejích dopadech míní experti, politici a instituce

15. 7. 2011 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Americký expert James Rice považuje za zásadní vytvořit reformě nakloněné prostředí. "Především jde o to, aby všichni, kteří mají zájem na změně, spolupracovali a byli u toho. Žádná tajemství, ale otevřenost k pacientům a všem, kterých se změna může týkat," zdůraznil.


„Domnívám se, že o reformě se nehovoří na správných místech. Potom už není až tak důležité, že ti, kdo o ní údajně hovoří, spolu nemluví,“ konstatoval v narážce na spory koalice a opozice Tomáš Macháček ze sdružení Reforma zdravotnictví - forum.cz.

Podle prezidentky Platformy zdravotních pojištěnců Michaly Filipové je velký problém v tom, že se zákony dodatečně mění poslaneckou iniciativou a schválené normy začínají být nepřehledné. „Z principu neodmítáme možnost připlatit si za nadstandard. To ale vyžaduje precizní a hlavně zákonnou definici standardu, která by garantovala právní jistotu jak pro pojištěnce, tak pro poskytovatele. A to zatím chybí,“ dodala Filipová.

Místo úspor hrozí vyšší náklady

Česká lékařská komora kritizuje mimo jiné novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění, konkrétně úpravy v oblasti léků, jako jsou elektronické aukce a také to, že by si lidé platili léky do padesáti korun. Komora chce pro léky novou normu. „Pokud přestanou pojišťovny hradit léky do padesáti korun, hrozí místo úspor zvýšené náklady. Lékaři budou psát stejné léky ve větším balení s cenou vyšší než limitních padesát korun,“ varoval šéf komory Milan Kubek.

Dlouhodobě nemocní: Nebudeme mít na byt

Národní rada osob se zdravotním postižením kritizuje chystané zvýšení poplatku za den v nemocnici ze šedesáti na sto korun, protože mnozí dlouhodobě nemocní nezvládnou hradit měsíčně tři tisíce korun za pobyt ve zdravotnickém zařízení. Podle rady by měl být u stokorunového poplatku stanoven časový limit, po jehož překročení by se denní platby snížily. „Při dlouhodobé hospitalizaci nebudou nemocní schopni udržet si ani vlastní bydlení,“ řekl šéf rady Václav Krása.

Reformy prohloubí chaos a napětí

Podle stínového ministra zdravotnictví opoziční ČSSD Davida Ratha představuje druhý balík zákonů předložených vládou revoluci ve zdravotnictví, prý ale skoro žádné zlepšení nepřinese a jen prohloubí nepořádek a napětí. „Jde o obrovskou změnu, a to jak v ustáleném pojmosloví, tak v nastavení vztahů mezi jednotlivými účastníky zdravotnické soustavy. Z textů zákonů prakticky vypadl pojem lékař, zdravotní sestra, zdravotník a pacient,“ uvedl Rath.

„Celý komplex zdravotnických zákonů je jen oprášená reforma exministra zdravotnictví za ODS Tomáše Julínka. Není to nic nového. Principy, které jsme odmítali, jsou tu znova,“ shrnul stanovisko KDU-ČSL její předseda Pavel Bělobrádek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?