Co řekl audit?

21. 10. 2014 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
V jaké hospodářské kondici je Karlovarská krajská nemocnice (KKN)? Na to částečně odpovídá audit, jehož zpracováním pověřili krajští radní auditorskou společnost NEXIA AP. Jeho cílem bylo nalézt rezervy v hospodaření KKN a možnosti úspor.


„I přesto, že výsledky auditu prokázaly nepříznivé finanční zdraví KKN, postupnými kroky se v současnosti situace obrací k lepšímu. Ke konci letošního roku vedení KKN předpokládá vyrovnaný hospodářský výsledek,“ uvedla Jana Pavlíková, krajská mluvčí.

Auditorská společnost NEXIA AP prováděla šetření v KKN během července a září letošního roku. „V současné době byla výsledná finální zpráva z auditu zaslána k připomínkám vedení KKN. Audit potvrdil nepříznivé finanční zdraví nemocnice, které je zejména důsledkem tehdejším ministrem zdravotnictví Hegerem likvidačně nastavené úhradové vyhlášky pro rok 2013 a nekompenzováním zvýšené daně z přidané hodnoty.

Z těchto důvodů se ještě zvýšily náklady KKN, takže na konci roku 2013 dosáhla ztráty 131 milionů korun,“ vysvětlil Miloslav Čermák (ČSSD), krajský náměstek pro zdravotnictví. A doplnil, že současná ekonomická situace nemocnic je již mnohem příznivější. „V letošním roce byla na sérii jednání za účasti vedení KKN a Karlovarského kraje zdravotním pojišťovnám prokázána oprávněnost navýšení úhrad za poskytovanou zdravotní péči. Ze strany zdravotních pojišťoven byly letos v pololetí doplaceny navýšené úhrady a pro zbytek roku navýšeny měsíční zálohy,“ konstatoval krajský náměstek Čermák.

KKN navíc získala finanční kompenzaci poplatků za hospitalizaci a Karlovarský kraj jí poskytl platbu za plnění závazku veřejné služby. „Jde o částku ve výši 38 milionů korun, které jdou z krajského rozpočtu na plnění závazku veřejné služby, tedy na hrazení fungování těch oddělení KKN, která jsou pro obyvatele kraje nezbytně nutná, ale pro nemocnici ztrátová,“ vysvětlil náměstek.

Finální verzi auditu obdržela krajská nemocnice teprve uplynulý čtvrtek a definitivní stanovisko k němu podle generálního ředitele Josefa Märze zaujme až po řádném prostudování.

K předběžné verzi ale mělo vedení KKN výhrady. „Například není reálné doporučení zvýšit počet asistentů,“ vysvětlil ředitel Josef März. Také ale zdůraznil, že některá doporučení auditu jsou už v běhu a nemocnice je průběžně zavádí.

Budoucností krajského zdravotnictví se na svém posledním zasedání zabývali také krajští zastupitelé. „Na koncepci kraj pracuje už dva roky a výsledky jsou žalostné. Nemocnice šla zachránit i jiným způsobem než závazkem veřejné služby pro ztrátová oddělení. To bychom ale museli vědět, jaká to jsou,“ kritizovala pomalý postup kraje krajská zastupitelka Jana Vildumetzová (ODS). To byl názor i některých dalších krajských zastupitelů, ale podle většiny z nich, například Jana Horníka (STAN) a Miroslava Balatky (ALTERNATIVA), nemá kraj jinou šanci než nemocnici touto cestou podpořit. Hlavní přínos auditu je podle vedení kraje zejména v analýze oblastí, kde auditoři poukázali na rezervy KKN a na možnosti zvýšení výnosů od zdravotních pojišťoven za poskytovanou zdravotní péči. Analyzována byla samozřejměi oblast nákladů.

„Příznivou zprávou je pro nás především zjištění, že nemocnice realizuje nákupy materiálu a služeb za srovnatelných cenových podmínek jako ostatní stejně velká zdravotnická zařízení, tedy že zde nebyly realizovány nestandardní a předražené nákupy. Pozitivně hodnotím i to, že audit shledal mzdové ohodnocení lékařů v KKN jako srovnatelné s podobně velkými zdravotnickými zařízeními,“ dodal Čermák. Rada kraje nyní pověřila náměstka Čermáka, aby ve spolupráci s auditory a s vedením nemocnice nechal detailněji rozpracovat závěry a doporučení auditu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?