ČPZP a Zdravotní pojišťovna MÉDIA: Očkování proti pneumokoku není třeba odkládat

8. 2. 2010 8:39
přidejte názor
Autor: Redakce
V článku najdete vyjádření České průmyslové zdravotní pojišťovny a Zdravotní pojišťovny MÉDIA k situaci okolo úhrad očkovacích vakcín proti pneumokokovým infekcím.


Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP) garantuje plnou úhradu vakcín proti pneumokokovým infekcím

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP) garantuje všem smluvním praktickým lékařům pro děti a dorost plnou úhradu očkovacích vakcín proti pneumokokovým infekcím ve výši 1 163 Kč za jednu dávku.

Při dodržení zákonných podmínek bude ČPZP lékařům hradit vakcínu a výkon očkování (kód výkonu 02148).

„ČPZP projednala s předsedou Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost MUDr. Pavlem Neugebauerem problematiku očkování proti pneumokokovým infekcím a zavázala se, že dohodnuté podmínky lékařům rozešle v cenovém dodatku na rok 2010, který se v současné době připravuje k distribuci,“ sdělila ředitelka zdravotního úseku ČPZP MUDr. Renata Knorová.

Dodala, že v cenovém dodatku budou všem smluvním praktickým dětským a dorostovým lékařům automaticky zařazeny do smluvního repertoáru kódy očkování, včetně kódu 02148. Do hodnocení komplexní finanční nákladovosti ČPZP nezahrne náklady na očkování proti pneumokokovým infekcím, a to jak na výkon 02148, tak na očkovací látku vykazovanou jako ZÚLP. Kód očkování bude mít hodnotu bodu 1,10 Kč.

Úhrada očkování bude v souladu s připravovaným stanoviskem odborné společnosti povolena i v individuálních případech, kdy ze zdravotních důvodů nemohl být dodržen termín. „Pro tyto případy je nutné požádat o schválení revizním lékařem,“ vysvětlila MUDr. Renata Knorová.

ZP MÉDIA: Problém s úhradami vakcín vyřešíme

Očkování proti pneumokokové infekci není potřeba odkládat, vzkazuje všem pediatrům Zdravotní pojišťovna MÉDIA.

„Všichni pediatři nás mohou písemně požádat o zálohy na nákup těchto státem garantovaných vakcín. Vyplatíme jim je obratem, aby naši malí klienti i jejich zodpovědní rodiče nemuseli s očkováním zbytečně otálet,“ řekl ředitel úseku zdravotní péče pojišťovny MÉDIA MUDr. Pavel Kubíček.

K očkování vyzvala již před vánoci předsedkyně Odborné společnosti praktických dětských lékařů MUDr. Hana Cabrnochová a shodné stanovisko zastává také předseda Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost MUDr. Pavel Neugebauer.

Pneumokok se vyskytuje běžně v nosohltanu zdravých lidí. Neexistuje možnost onemocnění předvídat. Podle MUDr. Cabrnochové se nejzávažnější infekce, kdy hrozí úmrtí dítěte, vyskytují již u dětí do jednoho roku.

Pneumokoky komplikují i průběh virových onemocnění včetně chřipky. Odborníci proto doporučují rodičům, aby nechali děti naočkovat co nejdříve. Nyní vyjde jedna dávka vakcíny na 1200 korun. Nejmenší děti dostávají až čtyři dávky.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?