ČPZP a ZPMA zvažují společné projekty, o fúzi dosud nejednaly

31. 1. 2012 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP) a Zdravotní pojišťovna Metal-Aliance (ZPMA) zvažují společné projekty, které umožní efektivnější chod obou institucí. Dosud nepodnikly žádné konkrétní kroky k fúzi.


O přípravě fúze informovala média, podle zjištění ČTK však zatím nezačaly ani přípravné práce. Správní rady obou pojišťoven teprve pověřily ředitele, aby zjistili okolnosti a dopady fúze.

„Správní rada fúzi zatím neschvalovala,“ řekla ČTK Zuzana Brávníková z tiskového oddělení ZPMA. Ředitel ZPMA Vladimír Kothera zdůraznil, že prioritou je zajistit pojištěncům vysoký standard v dostupnosti i kvalitě poskytované péče. „Každý správný hospodář neustále hledá cesty, jak být ještě víc efektivní, proto vítám, že se možnostmi dalšího zefektivnění ZPMA její správní rada zabývala,“ řekl ČTK ředitel.

Správní rada se podle usnesení rozhodla, že „se zřetelem na ekonomické predikce posoudí i možnosti spolupráce ZPMA s ČPZP a případně zapojení ZPMA do projektů ČPZP“, upřesnila Brávníková. To, že o fúzi se mluví, ale zatím není na pořadu dne, potvrdila ČTK také mluvčí ČPZP Elenka Mazurová.

Brávníková dodala, že správní rada ZPMA na svém prvním letošním zasedání 11. ledna jednala o úhradách zdravotnickým zařízením v roce 2012 a dalších možných variantách vývoje ekonomiky ČR včetně dopadů na hospodaření ZPMA. O fúzi správní rada nejednala.

ZPMA je podle svého vedení schopna vlastního perspektivního růstu. I z nezávislého hodnocení prý vyplývá, že patří k ekonomicky nejzdravějším zdravotním pojišťovnám na českém trhu.

Podle týdeníku Euro by fúzí vznikla silná instituce s 1,2 miliony pojištěnců, která by se tak stala rovnocenným konkurentem nejsilnější zaměstnanecké a druhé nejsilnější zdravotní pojišťovny na českém trhu - Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra.

Ministerstvo zdravotnictví podle Eura o záměru obou pojišťoven ví z jednání jejich správních rad. Ředitele ZPMA prý rada požádala, aby zpracoval analýzu dopadu tohoto kroku. Projednat by se měla na příštím zasedání správního orgánu.

ČPZP vznikla spojením Zdravotní pojišťovny Agel ocelářského magnáta Tomáše Chrenka s Hutnickou zdravotní pojišťovnou a Českou národní zdravotní pojišťovnou.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?