ČR má nového hlavního hygienika

11. 10. 2012 8:01
přidejte názor
Autor: Redakce
Vláda jmenovala nového hlavního hygienika, stane se jím k 16. říjnu dosavadní šéf krajské hygienické stanice v Liberci Vladimír Valenta. Novinářům to sdělil premiér Petr Nečas (ODS). Odvolaný Michael Vít funkci nevykonával od jara, kdy kvůli policejnímu vyšetřování odešel na dlouhodobou neplacenou dovolenou. V pondělí Víta ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) odvolal z funkce svého náměstka, výměna na pozici hlavního hygienika ČR podléhá rozhodnutí vlády.


Dlouholetého hlavního hygienika Víta policie v březnu obvinila pro podezření ze zneužití pravomocí a porušení povinností při správě cizího majetku manipulováním zakázek na poradenství. Ve druhé polovině září požádala policie žalobce o prodloužení vyšetřování. Pokud se Vítova vina prokáže, hrozí mu až desetileté vězení. Funkci vykonával od 10. března roku 2000. Konec kariéry pro něj znamenalo obvinění, že prý dal zakázku manželovi své podřízené z ministerstva zdravotnictví, bývalému poslanci Otakaru Vychodilovi. Policie začala hygienika prověřovat loni v září, zatím vyčíslila škodu na dva miliony korun.

Absenci hlavního hygienika kritizovala opozice během září, kdy ministerstvo zdravotnictví koordinovalo opatření proti šíření otrav metanolem.

Odbornou práci odcházejícího hygienika Heger už v pondělí ocenil a vyjádřil mu za ni dík. „Po 13 letech je ovšem třeba chápání veřejného zdraví posunout o něco dopředu, přičemž doktor Valenta je podle mne tím správným kandidátem. Je plně erudovaný, odborník v oboru a slušný člověk,“ uvedl ministr. Na Valentovi si cení i toho, že je racionální úředník, který bude hygienická pravidla vymáhat tam, kde hrozí opravdové nebezpečí pro občany a jejich majetek. Svůj praktický přístup a akceschopnost prokázal při zvládnutí ničivých záplav, které postihly Liberecko, uvedl ministr.

Třiapadesátiletý Valenta řídí krajskou hygienu v Libereckém kraji 11 let. Před tím byl deset let okresním hygienikem a ředitelem okresní hygienické stanice v Liberci. Promoval v roce 1983 na lékařské fakultě hygienické, dnes třetí lékařské fakultě Univerzity Karlovy. V současnosti je členem její vědecké rady. Vyučuje na několika dalších školách.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?