ČR uzavřela s Jugoslávií smlouvu o nároku na zdravotní péči

16. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Česká republika uzavřela smlouvu o sociálním zabezpečení s Jugoslávskou svazovou republikou o sociálním zabezpečení. Čeští občané tak mají nárok na neodkladnou zdravotní péči...


PRAHA - Česká republika uzavřela smlouvu o sociálním zabezpečení s Jugoslávskou svazovou republikou o sociálním zabezpečení. Čeští občané tak mají mimo jiné nárok na nutnou a neodkladnou zdravotní péči.

Před cestou si musejí vyzvednout na pobočce své zdravotní pojišťovny formulář

CZ/YU 111, který jejich nárok potvrzuje. Uvedl to tiskový odbor ministerstva zahraničních věcí.

Nová smlouva nekryje náklady na převoz zraněných zpět do ČR, či převoz tělesných ostatků v případě úmrtí. Ministerstvo proto a doporučuje uzavřít před cestou příslušné pojištění pro cesty a pobyt.

Podobné smlouvy má ČR i s ostatními zeměmi, kam Češi rádi cestují

Obdobné smlouvy uzavřené po roce 1989 zajišťují i nezbytné lékařské ošetření v řadě států, kam Češi často cestují, například v Chorvatsku, Rakousku, Lucembursku a Německu. Se Slovenskem má ČR zvláštní smlouvu o poskytování zdravotní péče, říká mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiří Suttner.

Smlouvy garantují, že se českým občanům dostane ve smluvních státech nutné zdravotní péče.

Suttner upozorňuje na to, že podle těchto smluv mají Češi v zahraničí stejné povinnosti jako občané jednotlivých zemí. To znamená, že pokud se občané těchto zemí podílejí na úhradě některých lékařských výkonů nebo pobytu v nemocnici, platí tato spoluúčast i pro Čechy.

Češi, kteří spoléhají na pomoc vyplývající ze smlouvy, musejí plnit i administrativní povinnosti. Například při cestě na dovolenou do Chorvatska je třeba nechat si v Rakousku na určené pobočce potvrdit formulář vyzvednutý v české pojišťovně a za přihlášení zaplatit.

V Chorvatsku se musí turista opět zaregistrovat. Proto je lepší využít cestovní zdravotní připojištění, které si klient sjedná v Česku, a nemusí se už nikde hlásit. Navíc připojištění hradí i případný převoz zpět do vlasti.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?