ČR ve čtvrtek vyšle na Ukrajinu další letadlo pro 10-15 zraněných

5. 3. 2014 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Česko ve čtvrtek vyšle do Kyjeva další letecký speciál, který by měl dopravit zraněné ukrajinské demonstranty k léčení do tuzemských nemocnic. Přiletět by mělo deset až 15 lidí, řekl ČTK mluvčí ministerstva vnitra Pavel Novák.


České nemocnice se již starají o 27 pacientů, kteří byli k léčení dopraveni minulý týden. Někteří z nich by podle předběžných informací mohli být už tento týden propuštěni.

Podle Nováka se dnes vpodvečer rozhodlo, že bude pokračovat mise z minulého týdne v rámci humanitárního programu Medevac. Vyslání leteckého speciálu bude ještě na středečním jednání probírat vláda. „Samozřejmě nepředpokládáme, že budou nějaké problémy,“ řekl ČTK Novák. Rozpočet druhé humanitární mise bude 8,5 milionu korun. Na první převoz zraněných Ukrajinců vnitro vyčlenilo deset milionů korun.

„Podle dosavadního průběhu léčby bude s největší pravděpodobností možné propustit z naší péče první čtyři pacienty již tento týden, konečné rozhodnutí bude učiněné s ohledem na další vývoj jejich zdravotního stavu a možností přepravy,“ řekla dnes ČTK mluvčí vojenské nemocnice Jitka Zinke.

Podle Nováka by pro další zraněné měl ve čtvrtek ráno letět podobně jako před týdnem armádní Airbus ve speciální zdravotnické úpravě. Letadlo se vrátí do Česka hned ve čtvrtek. O tyto pacienty se podle Nováka budou starat lékaři ve Všeobecné fakultní nemocnici a ve Fakultní nemocnici Motol. Jako záloha má být připravena Ústřední vojenská nemocnice.

Zraněné Ukrajince k převozu do Prahy přímo v Kyjevě vybíral tým humanitární organizace Člověk v tísni. Čtvrteční let bude zřejmě poslední evakuací těžce raněných na české území, uvedl ředitel organizace Šimon Pánek. Ve čtvrtek se vojenským letadlem vrátí i zbylá polovina týmu lékařů a koordinátorů, kteří v ukrajinském hlavním městě působili.

Ještě před prvním transportem vybrali čeští lékaři zhruba 80 Ukrajinců, kterým by podle nich pomohlo ošetření v zahraničí. Řadu z nich přebraly i další státy, například Polsko, uvedl Pánek.

Ve Všeobecné fakultní nemocnici se od minulého týdne léčí osm pacientů, o stejný počet se starají v Ústřední vojenské nemocnici. Motol se stará o 11 zraněných Ukrajinců. Jejich zdravotní stav je většinou stabilizovaný.

Ukrajinci jsou do ČR převáženi v rámci programu Medevac, který spadá pod ministerstvo vnitra a funguje jedenáctým rokem. Před příletem zraněných Ukrajinců bylo do českých nemocnic převezeno 165 pacientů z Bosny a Hercegoviny, Kosova, Čečenska, Iráku, Pákistánu, Afghánistánu, Kambodže, Libye, Barmy a Sýrie.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?