ČRo: Ministerstvo neuspělo ve sporu o seznam prodejců lihu

10. 1. 2017 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo průmyslu a obchodu se musí podle Městského soudu v Praze znovu zabývat žádostí o zveřejnění seznamu obchodů, které mají povinnou koncesi na prodej alkoholu.


Soud ve sporu novináře Českého rozhlasu Jana Cibulky a ministerstva neuznal argumentaci úřadu, že žádosti nemohl vyhovět kvůli znění živnostenského zákona a IT systému. Informoval o tom dnes Český rozhlas.

Koncesní povinnost byla zavedena v souvislosti s usnesením vlády o nulové toleranci k černému trhu s alkoholem a zavedla ji v roce 2013 novela živnostenského zákona. Podle MPO cílem koncese bylo získat přehled o prodejcích lihovin a umožnit tak snazší kontrolu prodeje nezdaněného a nekvalitního alkoholu.

Cibulkovu žádost o zveřejnění podnikatelů, kteří mají zmíněné oprávnění, ministerstvo prý ale odmítlo. Loni na jaře to jeho tiskový odbor odůvodnil mimo jiné tím, že podle zákona o živnostenském podnikání „nelze poskytovat hromadné informace bez určení konkrétních subjektů - v tomto směru se právní úprava nezměnila“. Podle soudu je ale možné požadovat vyhledávání informací na základě různých kritérií, v tomto případě je to vlastnost subjektu - platná koncese na prodej kvasného lihu, konzumního lihu a lihovin.

Rozhlas uvedl, že jako bezpředmětné označil soud i tvrzení ministerstva, že získání dat komplikoval fakt, že IT systém podobnou úlohu neuměl zpracovat a sám úřad neměl k informacím přístup, protože je spravovala soukromá firma. Podle soudu požadované informace ministerstvo má ze zákona mít, a pokud se k nim nedostane, je to jen jeho problém.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?