ČRo: Sestry žádají vyšší kompetence, v budoucnu by mohly zastat část práce lékařů

5. 10. 2015 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Sestry by mohly v budoucnu převzít část práce, kterou dnes dělají lékaři. Ministerstvo zdravotnictví připravuje zákon, který by takovou praxi oficiálně povolil. Například v pražské Fakultní nemocnici Motol už teď sestry některé výkony za lékaře vykonávají.


Jednou z praktik, které by sestry mohly vykonávat namísto lékařů, je zavádění cévních katetrů. A doktorům by to usnadnilo práci, potvrzuje lékař Jiří Charvát z Fakultní nemocnice Motol.

„Těch vstupů je tolik, že pokud by se touto problematikou zabýval lékař, musel by omezit nějakou svou jinou činnost. Ale pacienti s tím musí souhlasit, jsou informováni dopředu, že výkon bude provádět setra za kontroly lékaře. Čili právní zodpovědnost přebíráme vesměs my.“ I zdravotní sestry chtějí, aby se jejich práce změnila.

„Pro mě je to úžasná nabídka, kdy si jako sestra můžu rozšířit kompetence a nedělat jen rutinní práci u lůžka,“ říká sestra z FN Motol Kateřina Zemanová. Prezidentka České asociace sester Martina Šochmanová upozorňuje také na to, že řadu odbornějších činností již sestry beztak zastávají.

„Jen k tomu nemají legislativně přidané kompetence. My musíme popsat činnosti tak, jak se skutečně dějí. Je to logický vývoj, sestry jsou více vzdělané a jsou tedy schopny zastat více odbornou práci.“

Upravení vzdělávacích programůVětší pravomoce by sestrám mohl dát připravovaný zákon ministerstva zdravotnictví. Kvůli vyšším kompetencím by se ale musely upravit vzdělávací programy i systém odměn.

„Protože s většími kompetencemi souvisí větší odpovědnost a musíme tuto odpovědnost odměnit,“ dodává ředitelka odboru ošetřovatelství ministerstva zdravotnictví Alice Strnadová.

Celý článek najdete na serveru ČRo nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?