ČSSD: Léčebné konopí nebude kvůli vysoké ceně dostupné

1. 8. 2013 7:02
přidejte názor
Autor: Redakce
Léčebné konopí nebude kvůli vysoké ceně pro české pacienty dostupné, varoval dnes stínový ministr zdravotnictví ČSSD Svatopluk Němeček. Od září by mělo být léčebné konopí v lékárnách, ale jen pro pacienty od 18 let. Děti se jím léčit nesmějí. Měsíční dávka může být do 30 gramů. Podmínkám vyhlášky, která začne platit 1. srpna, vyhovuje podle Němečka jen dovozce z Nizozemska, který chce za gram konopí 300 korun. Měsíční léčba by tak mohla stát téměř 10 000 korun.


„Vyhláška je vadná a pacientům přístup k léčbě neumožní,“ řekl dnes novinářům Němeček a vyzval ministerstvo zdravotnictví, aby zjednalo pořádek. Podle národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila hrozí, že pacienti budou dál odkázáni na nezákonné nakupování konopí na černém trhu.

Legislativní náměstek ministerstva Martin Plíšek (TOP 09) ČTK řekl, že v první fázi se bude léčit dovezeným konopím, cena by ale měla klesnout, až v dubnu 2014 bude umožněno pěstování léčebného konopí také českým firmám.

Šéf Grémia majitelů lékáren Marek Hampel ČTK řekl, že cena konopí bude regulovaná, takže lékárny se na pacientech nebudou moci obohacovat.

Podle Němečka ministerstvo otálelo s vydáním vyhlášky. Zákon schválili poslanci před čtyřmi měsíci. Nyní ve vyhlášce stanovilo ministerstvo čtyři formy léčebného konopí s přesně daným poměrem účinných látek. Dodává je jen nizozemská firma, ta si proto bude i určovat cenu. Problém vidí Němeček také v tom, že dosud nebylo vyhlášeno výběrové řízení na vytvoření registru léčivých přípravků s omezením. Registr bude evidovat výdeje léčebného konopí. „Buď není pravda, že léčebné konopí bude v lékárnách v září, nebo se chystá ministerstvo porušit zákon,“ řekl.

Hampel doplnil, že lékárny jsou na výdej konopí na elektronický recept připraveny, vybavení mají, k centrálnímu úložišti jsou připojeny.

Podle Němečkových informací zakázalo ministerstvo zdravotním pojišťovnám, aby léčebné konopí hradily. Podle něj tím ministerstvo zpochybnilo účinnost léčby. Plíšek k tomu uvedl, že novelu o využití léčebného konopí předložili poslanci všech klubů a žádný nenavrhl, aby ho hradily zdravotní pojišťovny, nebo na něj alespoň přispívaly.

O povolení k nakládání s omamnými a psychotropními látkami ve spojitosti s konopím požádalo podle Plíška pět firem, dvě z nich žádají o udělení licence na jeho dovoz ze zahraničí. Správní řízení skončí na konci srpna, v září už budou jasné podmínky pro dovoz a distribuci. Bude záležet na lékařích, zda budou pacientům léčebné konopí předepisovat.

Podle Plíška odborné společnosti nijak nereagovaly na výzvu ministerstva, aby stanovily, které lékařské odbornosti by měly léčebné konopí předepisovat. Ministerstvo proto seznam sestavilo samo, a to podle Plíška v širší verzi, než se původně debatovalo.

K dávce 30 gramů na měsíc pro dospělého pacienta Vobořil uvedl, že podle zahraničních studií je průměrná měsíční dávka nutná k léčbě 70 až 120 gramů. Navrhovaný limit je podle něj tedy v rozporu s vědeckými poznatky.

Konopí budou moci psát onkologové, neurologové, revmatologové či ortopedi na chronickou neutěšitelnou bolest, zejména při rakovině, bolest spojenou s degenerativním onemocněním pohybového aparátu, na revmatoidní artritidu či systémový lupus, také pacientům s roztroušenou sklerózou či na nevolnost a podporu chuti k jídlu při léčbě rakoviny a HIV.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?