ČSSD navrhne zrušení karenční doby, Nečas verdikt soudu vítá

11. 5. 2012 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Sociální demokraté chtějí ještě v tomto volebním období začít prosazovat zrušení takzvané karenční doby u nemocenské. Kdyby neuspěli, chtějí placení dávek v prvních třech dnech nemoci znovu zavést, pokud vyhrají volby. Uvedl to místopředseda strany Zdeněk Škromach.


Další kroky zváží i odbory. Podle premiéra Petra Nečase (ODS) naopak zavedení karenční doby přispělo k omezení zneužívání nemocenské a k úbytku krátkodobé nemocnosti.

Nejsilnější opoziční strana chce návrh o proplácení prvních tří dnů nemoci předložit ještě do voleb. „Pokud by se nám ho nepodařilo prosadit v Poslanecké sněmovně s pravicovou vládní většinou, bude to jedno z prvních opatření, které sociální demokracie prosadí, pokud získá v nových parlamentních volbách dostatečnou podporu voličů,“ sdělil Škromach.

Ústavní soud dnes karenční dobu potvrdil. Sociální demokraté uvedli, že verdikt respektují, ale neplacení dávek v prvních třech dnech nemoci dál považují za „nespravedlivé a nepřijatelné“.

Rozsudek je podle nich překvapivý. Soudci totiž v roce 2008 karenční dobu zrušili s tím, že pokud si člověk platí nemocenské pojištění, měl by mít zajištění v nemoci. Tehdejší vláda pak prosadila snížení odvodů a karenci zavedla znovu. Podle nejsilnější opoziční strany byly nyní „všechny podstatné skutečnosti shodné“ s těmi před čtyřmi lety. Karenční doba je prý v rozporu s listinou základních práv.

Premiér naopak rozhodnutí soudu přivítal. Podotkl, že opatření funguje „ve většině vyspělých evropských zemí“ a v Česku přispělo k omezení zneužívání nemocenských dávek i k úbytku krátkodobé nemocnosti. „Její míra u nás klesla po zavedení změn v nemocenském systému na úroveň běžnou v Evropě. Předtím byla jedna z nejvyšších, aniž k tomu byl racionální důvod,“ podotkl předseda vlády.

Podle ministra práce Jaromíra Drábka (TOP 09) soud svým verdiktem potvrdil legálnost opatření. „Koncept platný od roku 2009, kdy zaměstnanec méně odvádí státu a zároveň jej stát v době nemoci nezabezpečuje nad rámec nezbytně nutný, je tedy potvrzen rozhodnutím soudu nejen jako legální, ale také jako racionální,“ uvedl Drábek.

S tím nesouhlasí odbory, které se proti karenční době od počátku stavěly. Rozhodnutí soudu si chtějí podrobně prostudovat. Poté rozhodnou, jaké případné kroky proti karenční době budou podnikat.

„Lidé nemoc přecházejí, nebo si berou dovolenou. Ta by ale měla sloužit k něčemu jinému. Pro ty s nízkým příjmem, kteří na nemocenskou jdou, je to citelný zásah do odměňování,“ řekl předák Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil.

Poukazoval na to, že výdaje sice klesly a celkově prostonaných dnů ubylo, lidé ale v průměru zůstávají v pracovní neschopnosti déle. Peníze, které se na nemocenském pojištění od zaměstnavatelů vyberou, navíc neputují do samostatného systému nemocenské a jsou součástí státního rozpočtu, dodal předák.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?