ČSÚ: Každý Čech zaplatil do dubna za regulační poplatky 155 korun

6. 6. 2008 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Částka zahrnuje poplatky za léky na předpis, za ambulantní lékařskou péči, za návštěvy u stomatologů a za pobyt v léčebných zařízeních. Za léky Češi zaplatili v průměru 55 korun za osobu, za regulační poplatky u lékaře 52 korun...


Každý Čech zaplatil v prvním čtvrtletí letošního roku za regulační poplatky ve zdravotnictví v průměru 155 korun. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Nejvíce - přes dvě třetiny - přitom lidé zaplatili za léky a lékařská ošetření.

Částka zahrnuje poplatky za léky na předpis, za ambulantní lékařskou péči, za návštěvy u stomatologů a za pobyt v léčebných zařízeních. Za léky Češi zaplatili v průměru 55 korun za osobu, za regulační poplatky u lékaře 52 korun. Výdaje za regulační poplatky tvořily necelých 20 procent z celkové sumy, kterou rodiny utratily za péči o zdraví.

Podle ČSÚ vzrostly výdaje za zdraví oproti prvnímu čtvrtletí roku 2007 o zhruba 30 procent. Pokud by se nezapočítávaly peníze za regulační poplatky, byl by nárůst pouze šestiprocentní.

Výdaje za léky na předpis vzrostly čtvrtletně o 83 korun na osobu, přičemž dvě třetiny tohoto růstu představují právě nově zavedené regulační poplatky.

ČSÚ na žádost ministerstva zdravotnictví od začátku letošního roku sleduje statistiky rodinných účtů, v kterých se zjišťují i výdaje, které rodiny utratí za zdravotní péči.

O zrušení poplatků usiluje levicová opozice, Ústavní soud ale její návrh nepodpořil. Úpravu v systému jejich placení požadují i někteří vládní poslanci, zejména lidovci a zelení. Lídři vládních stran se počátkem června dohodli na co nejrychlejším zrušení poplatků pro novorozence, tyto poplatky by mohly být zrušeny od září či října.

Od 1. ledna 2009 by měly být od poplatků osvobozeny děti do šesti let a u dětí do 15 let by měl být ve stejném termínu snížen pětitisícový limit na 3000 korun. Někteří lidovci a zelení ale chtějí, aby poplatky neplatili ani třeba důchodci.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?