ČT: VZP nebude moci podle kupní smlouvy IZIP zastavit

21. 11. 2011 8:45
přidejte názor
Autor: Redakce
Pokud Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) koupí 46 procent akcií IZIP, aby v něm získala většinu, nebude nadále moci projekt bez hrozby arbitráže jednoduše zastavit. Uvedla to dnes Česká televize s odvoláním na experta, kterému kupní smlouvu předložila. Správní rada VZP dnes rozhodnout, zda akcie koupí, nebo zda celý projekt elektronických zdravotních knížek zastaví. Za deset let již VZP stál přes 1,8 miliardy korun.


Podle Aktuálně.cz se ale už před několika dny rozhodující politici a úředníci resortu shodli na tom, že budou prosazovat vypovězení smluv mezi VZP a IZIP.

Audit, podle něhož se bude správní rada rozhodovat, navíc varuje, že IZIP může být jen prázdná schránka, ze které odtékají desítky milionů do spřátelených firem. Podle mluvčího společnosti Marka Kuřiny je ale hospodaření IZIP „naprosto v pořádku“ a autorská práva k patentu systému IZIP jsou jejím výhradním majetkem.

Pokud VZP ovládne IZIP, k ničemu se tím nezavazuje a může projekt internetových knížek kdykoli zrušit, tvrdil ještě nedávno šéf VZP Pavel Horák. ČT ale dala kupní smlouvu k podrobnému prostudování řediteli rozhodčího soudu Luďkovi Lissemu, který to vidí opačně. „Myslím si, že se jednoznačně zavázal, protože v té smlouvě - memorandu o porozumění se jednoznačně deklaruje, že VZP bude chránit a rozvíjet svoje investice do projektu IZIP,“ prohlásil Lisse.

„V případě zmaření investice IZIP v kontraktu s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou bychom se mohli dočkat i další mezinárodní arbitráže proti České republice,“ řekl Lisse. Do sporného projektu dává VZP 150 milionů ročně a hodnota možné arbitráže je tak odhadována na stovky milionů. K tomu se teď šéf VZP nechce vyjadřovat. „My otázky ohledně IZIP nebudeme do pondělního zasedání správní rady komentovat,“ řekl ČT mluvčí VZP Jiří Rod.

Europoslanec ODS a donedávna i jeden z majitelů IZIP Miroslav Ouzký už dříve řekl, že všechny peníze z VZP byly použity na provoz a rozvoj společnosti. Podle Aktuálně.cz ale IZIP za peníze největší pojišťovny například také letos organizoval dva velké golfové turnaje, za které spolu s dalšími akcemi zaplatil pořádající agentuře 630.000 korun.
pba

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?