Čtvrtina Čechů patří do rizikových skupin víc ohrožených chřipkou

10. 9. 2014 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Čtvrtina lidí v Česku patří do rizikových skupin, u nichž může chřipka vyvolat vážné zdravotní komplikace nebo i smrt. Ročně na následky chřipky zemře v tuzemsku více než 2000 lidí, v epidemii jich onemocní kolem milionu.


Lidé z rizikových skupin mají očkování zadarmo a očkování jim důrazně doporučujeme, řekl ČTK předseda České vakcinologické společnosti Roman Prymula s tím, že nejvhodnější doba pro očkování je od září do listopadu.

Do rizikových skupin patří lidé nad 65 let a pacienti s chronickou nemocí srdce a cév, dýchacích cest, ledvin, jater či diabetici, lidé po odstranění sleziny a po transplantaci krvetvorných buněk. Očkovat by se měli také lidé s vrozenou či získanou poruchou imunity, s cystickou fibrózou či chronickou anémií. Na očkování by podle Prymuly měli pomýšlet i příbuzní vážně nemocných pacientů a zaměstnanci pracující ve větších kolektivech. Právě jejich proočkovanost znamená ochranu i pro okolí.

„Doporučujeme očkování všude tam, kde je organismus nějakým způsobem handicapován a kde by mohl dotyčný mít závažnější průběh než běžná populace. Moc se neví o tom, že kombinace těhotenství ve vyšším trimestru a obezity je vůbec nejrizikovějším faktorem, což se potvrdilo právě v poslední pandemii,“ uvedl profesor.

U zdravých lidí zabrání očkování v 70 až 90 procentech onemocnění, u seniorů snižuje počty hospitalizací pro pneumonii a chřipku o 30 až 70 procent a riziko úmrtí až o 80 procent. Hospitalizaci se díky očkování může vyhnout až 70 procent diabetiků a kardiaků. U dětských astmatiků pomáhá očkování zabránit zhoršení astmatu ve zhruba 40 procentech případů.

Proti chřipce jsou očkováni bezplatně obyvatelé sociálních zařízení, kde je větší riziko šíření infekce. Epidemiologové chtějí prosadit, aby očkováni byli také zdravotníci. „V USA je jasně dána povinnost očkování pro zdravotníky, začínáme o tom uvažovat velmi vážně i u nás,“ řekl Prymula s vysvětlením, že pro chronicky nemocného pacienta v nemocnici je bránou infekce právě kontakt s personálem.

Povinnost by podle návrhu neměla být v ČR zatím plošně pro všechny zdravotníky, ale jen pro ty z rizikových oddělení, kde například pečují o pacienty s oslabenou imunitou, jakou jsou nemocní s leukemií.

Chřipková sezóna začíná zpravidla v říjnu, epidemie přichází většinou v lednu a vrcholí v únoru. Výrobci vakcín dovezou letos do Česka kolem 700.000 dávek. Pro lidi, kteří si očkování platí, vyjde vakcinace v průměru na 300 korun, z nichž 150 korun je za vakcínu, zbytek za aplikaci spojenou s vyšetřením zdravotního stavu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?