Čtyřicet milionů zaplatilo ministerstvo. Z ostudy kabát si stát stejně může ušít

7. 4. 2014 7:29
přidejte názor
Autor: Redakce
Brno, Praha – Zachránit spolupráci s nejprestižnější vědeckou nemocnicí na světě, americkou Mayo Clinic, pomůže Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně ministerstvo zdravotnictví. Zaplatilo její dluhy. „Závazek jsme uhradili, problém je vyřešený,“ sdělil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Podle informací Deníku je ale problém hlubší a pouhé zaplacení dluhu jen posouvá řešení vážnějších problémů.


Situace je vyhrocená delší dobu a o peníze ve skutečnosti nejde. Klinika má rozpočet osm miliard dolarů a čtyřicet milionů korun je pro ni mizivá částka. Podle zdrojů dobře obeznámených s fungováním ICRC nejsou Američané spokojení s vedením centra a v posledním roce nefungují některé společné projekty. Loni se šéfem centra stal Slovinec Gorazd Stokin. Vystřídal Tomáše Káru, který je spoluautorem celého projektu. Dozorčí rada projektu ICRC s tím nesouhlasila, ale tehdejší vedení fakultní nemocnice její názor nerespektovalo. Stokin po nástupu do funkce sdělil, že se chce orientovat víc na spolupráci s Čínou, Indií a Ruskem. Tehdy poprvé Mayo Clinic, která je klíčovým partnerem projektu a poskytuje centru své knowhow, pohrozila ukončením spolupráce.

Károvi se ale nakonec podařilo situaci uklidnit. „Pokud přistoupíme ke spolupráci s Mayo Clinic s respektem, jaký si tato instituce a její odborníci bezesporu zaslouží, věřím, že spolupráce bude pokračovat. Pokud však i v budoucnu nebudeme v zásadních otázkách jejich názory respektovat, lze s jistotou očekávat přesný opak,“ řekl Kára loni v květnu.

Američané potvrdili existenci problémů, které vedly ke zpomalení některých společných projektů. „I přesto, že se v minulém roce ve spolupráci objevily tyto problémy, doufáme, že se podaří je vyřešit. Věříme, že společná práce je pro obě strany přínosná a pomůže zlepšit péči o pacienty. Jedná se ale o citlivou záležitost, proto se k ní podrobněji nebudu vyjadřovat,“ sdělil Deníku Virend Sommers z Mayo Clinic, který společně s Tomášem Károu ze svatoanenské nemocnice koncept centra před deseti lety vytvořil.

Mezinárodní centrum se zaměřuje na výzkum týkající se prevence a léčby srdečních a nervových onemocnění. Odborníci přirovnávají význam ICRC pro medicínu k významu Sillicon Valley pro informatiku. Mayo Clinic poslala na začátku března do České republiky dopis požadující po brněnské nemocnici zaplacení dlužných čtyřiceti milionů korun za školení českých lékařů v zámoří a z některých společných projektů. Jinak hrozila ukončením spolupráce s Mezinárodním centrem klinického výzkumu ICRC, které je součástí nemocnice.

Pro centrum, které chce vyvíjet umělé srdce, by konec spolupráce znamenal zastavení některých výzkumů a mezinárodní ostudu. Česká republika je první zemí na světě, se kterou Mayo Clinic ve své sto dvacetileté historii uzavřela prostřednictvím ICRC dohodu o strategickém partnerství. Díky tomu získávají čeští lékaři přístup k unikátním technologiím a postupům vyvíjeným ve Spojených státech. Bez Mayo Clinic by centrum v podstatě ztratilo smysl.

Podle Vladimíra Maříka z vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace je potřeba vztahy urychleně narovnat. „Mayo Clinic není žádná okresní nemocnice, ale naprostá špička v oblasti vědy. Má obrovský vliv. Pokud někomu řekne, že je v České republice někdo nespolehlivý, ztratíme tím kredit jako celá země,“ upozornil Mařík.

Česká republika by navíc při ukončení spolupráce podle vicepremiéra pro vědu Pavla Bělobrádka nejspíš musela vracet čtyři až pět miliard korun z evropských fondů. Proto se do jednání vložil i stát a zasáhl zaplacením dluhu. Ministerstva zdravotnictví a školství vytvořila k projektu meziresortní pracovní skupinu, jejímž cílem je pozměnění projektu a organizační struktury. V červenci navíc plánují audit.

Peníze na záchranu

O udržení projektu stojí i Fakultní nemocnice u svaté Anny. „Velmi si jej ceníme. Za přijatelných ekonomických podmínek chceme, aby fungoval dál,“ sdělila mluvčí nemocnice Šárka Urbánková.

Fakultní nemocnice u svaté Anny se potýká s dluhem přes jednu a půl miliardy korun. Plány na jeho vyřešení se střídají stejně často jako ministři zdravotnictví a ředitelé nemocnice. Němeček chce do Brna posílat dotace, které mohou dosáhnout až stovek milionů korun.

Po odchodu Josefa Čekala z postu šéfa nemocnice minulý týden nastoupil na jeho místo bývalý náměstek Martin Pavlík. Němeček od něj do dvou týdnů chce informace, které obory bude dál rozvíjet a které utlumí. „Opatření, která budeme dělat v nemocnici ve spolupráci s ministerstvem, je celá řada a už se na tom pracuje,“ potvrdil Pavlík.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?