Čunek dostal za úkol bránit zániku center

15. 12. 2008 8:54
přidejte názor
Autor: Redakce
Širší vedení KDU-ČSL pověřilo v pátek stranického předsedu Jiřího Čunka jednat s ministrem zdravotnictví Tomášem Julínkem o auditu počtu českých traumacenter a onkologických zařízení. Má se pokusit zabránit zániku některých z nich...


Podnět vznesli na zasedání celostátní konference KDU-ČSL představitelé zlínského a pardubického kraje. Podle Julínkova rozhodnutí mají v těchto regionech traumacentra zaniknout, v Pardubicích prý nebude ani onkologické centrum.

O snížení počtu traumacenter ze 14 na deset rozhodl Julínek před dvěma týdny po auditu, který ukázal, že peníze budou účelněji využívány jen ve vybraných centrech. Například pro Pardubice má fungovat podobné zařízení Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

Ve spolupráci s odborníky a pojišťovnami vypracovalo ministerstvo zdravotnictví také audit 18 onkologických center, některé z nich na základě výsledků status špičkového centra ztratí.

Detaily chce ministerstvo představit příští týden na tiskové konferenci. Center bude méně než nynějších 18, podle Mladé fronty Dnes by jich měl být tucet.

V koncentraci péče hodlá ministerstvo pokračovat, na řadě jsou podle ministra Julínka kardiochirurgická centra.

Rušení statutu specializovaných center dotčeným zařízením vadí, protože z toho vyplývá, že nedostanou peníze na investice. Pardubická krajská nemocnice, která ztratila statut traumacentra a mluví se o ní i jako o kandidátovi na ztrátu statutu komplexního onkologického centra, se obává, že kvůli tomu nedosáhne na peníze z fondů EU. Žádala o 80 milionů korun na vybavení onkologického centra a dalších 80 milionů korun mohla dostat na traumacentrum.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?