Další část rekonstrukce nemocnice skončila

27. 5. 2010 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Nejen dárci krve mohou od dnešního dne začít chodit do nových a moderních prostor znojemské nemocnice. Představitelé kraje a zdravotnického zařízení totiž včera otevřeli čtyřpatrovou budovu v areálu takzvané nové nemocnice, kde své místo našel třeba právě transfúzní úsek hematologie, ale i další oddělení jako klinická biochemie, sterilizační centrum, mikrobiologie či administrativa.


Právě transfúzní oddělení vyzdvihl při svém proslovu při slavnostním zahájení provozu ředitel znojemské nemocnice Miroslav Kavka.

„Je dobře, že mimo jiné vznikla právě nová transfúzní stanice, protože hematologicko - transfúzní oddělení není jen dodavatelem krve pro znojemskou nemocnici, ale i pro další zdravotnická zařízení v kraji,“ řekl Kavka.

„V nové budově je i oddělení centrální sterilizace, jako první krok kompletní rekonstrukce operačního traktu,“ připomněl jeden z dalších plánů šéf nemocnice. Znojemští zdravotníci v posledních letech enormně navýšili počet operací.

„Díky pokroku medicíny se nám daří podstatně rozšiřovat základní operační obory jako chirurgii, traumatologii, ortopedii a gynekologii, ale i menší odbornosti jako ušní, oční, krční a podobně. V uplynulých osmi letech jsme každý rok přidávali kolem tří set operací ročně, takže jsme nyní na hranici kolem sedmi a půl tisíc operačních zákroků za rok,“ vypočetl Kavka.

Rekonstrukce Nemocnice Znojmo patří k největším investičním akcím Jihomoravského kraje v oblasti regionálního zdravotnictví.

„Na stavbu přispělo ministerstvo zdravotnictví třemi sty padesáti miliony korun, dalších sto dvacet milionů investoval kraj,“ upřesnil jihomoravský hejtman Michal Hašek.

Vedení kraje má podle něj zájem na dalším pokračování rekonstrukce znojemské nemocnice. „Chtěl bych zdůraznit, aby se příští etapa modernizace a rekonstrukce nemocnice soustředila na přestěhování starého areálu do nového. Prostory, které jsou ve staré nemocnici pro pacienty ze Znojemska, rozhodně už nejsou hodny jednadvacátého století,“ řekl krajský radní pro zdravotnictví Oldřich Ryšavý.

Opravami nemocnice mají podle zpracovaného generálního plánu protéct celkem dvě miliardy korun. „Není cílem kraje, aby ve Znojmě vznikala další fakultní nemocnice. Budování nových operačních sálů, rekonstrukce ambulancí nebo vstupního prostoru se nyní zastavuje,“ uvedl nedávno Ryšavý.
Fotogalerie na www.znojemskydenik.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?