Další tvrdé tresty za podvody v bruntálské nemocnici

18. 11. 2011 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Pokud krajský soud potvrdí rozsudek bruntálského soudu, skončí Bohuslav Špinar a Petr Jarmar za podvody v bruntálské nemocnici na čtyři roky ve vězení.


Jelikož soudy tyto muže úzce spojené s někdejší společností Nemocnice Bruntál už trestaly, stihl oba souhrnný trest, který zrušil všechny předchozí rozsudky. Oba by měli strávit čtyři roky ve věznici s dozorem, k tomu by měl Petr Jarmar zaplatit půlmilionový peněžní trest, Bohuslav Špinar má platit o sto tisíc korun méně. Jarmar nesmí tři roky působit ve statutárních orgánech spojených se zdravotnickými zařízeními, Špinar roky dva. Tento trest dvojici přečetla bruntálská soudkyně Vladimíra Kikerlová.

Dřívější společnost Nemocnice Bruntál byla v konkurzu, správce konkurzní podstaty Miroslava Bartoně soudkyně Kikerlová proto odkázala s náhradou způsobené škody k občanskoprávnímu řízení. Jarmar i Špinar se na místě proti verdiktu soudu odvolali, státní zástupkyně Zuzana Ševčíková si nechala lhůtu pro případné odvolání.

Podvádělo se s fakturami

V podvodech měli mít Petr Jarmar a Bohuslav Špinar prsty od prosince 2001 do listopadu 2003, kdy měli vyvést neoprávněně z bruntálské nemocnice na dva miliony korun.

Nikdo dodnes neví, kde peníze skončily. Případ se točil kolem několika faktur dvou řemeslníků, kteří měli pro Nemocnici Bruntál provádět různé práce: oplechovávat a natírat střechy budov, opravovat kotel v kotelně nebo prasklé topení.

Přestože některé práce však v areálu špitálu provedeny nebyly, byly fakturovány a zaplaceny z pokladny společnosti Nemocnice Bruntál. Kriminalisté při rozboru zjistili, že jsou podpisy na fakturách zfalšované. Účetnictví vedla řemeslníkům bývalá manželka Petra Jarmara, jako z udělání sestra jednoho z těchto řemeslníků. Bohuslav Špinar faktury opatřoval podpisem a Petr Jarmar posléze od ekonomky inkasoval peníze. Ekonomka je přitom jeho teta.

Krajský soud spis vrátil

Podvody se zabýval bruntálský soud na popud krajského soudu opakovaně. Původní rozsudek z Bruntálu v Ostravě zrušili.

Opakované hlavní líčení pokračovalo 22. června, kdy k výslechu přišla bývalá Jarmarova manželka. Jednání mělo pokračovat 12. září, znalec však nedodal včas posudek. Vyhotovil jej až v den hlavního líčení. V posudku konstatoval, že falešné podpisy na fakturách řemeslníků nepatří bývalé Jarmarově ženě.
Podpisy na fakturách jsou podle znalce střední písařské úrovně, na faktury je mohl vepsat kdokoliv.

Krajský soud dále požadoval, aby jeden řemeslník, malíř, poskytl další faktury ze svého účetnictví. Faktury mu zničily plíseň a voda, takže nakonec žádné nepředložil. „Mám za to, že nedošlo k žádné změně důkazní situace oproti původnímu řízení,“ uvedla v závěrečné řeči státní zástupkyně Ševčíková.
Přitom obhájci Jarmara a Špinara si přáli zprošťující rozsudek pro oba klienty.

„Trestný čin podvodu nebyl prokázaný. Na lavici obžalovaných se nachází nesprávná osoba,“ vyjádřil se Jarmarův obhájce Petr Paroulek. Přitom to byl právě Jarmar, koho vlastník společnosti Nemocnice Bruntál Pavel Barot pověřil výběrem firem pro opravy v areálu. Špinar byl v žalované době ve funkci výkonného ředitele společnosti.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?