Daňová poradna: Společné zdanění manželů II.

6. 4. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Manželka je v domácnosti a nemá žádný příjem. jsem zaměstnán v hlavním pracovním poměru.Zdanění jako spolupracující osoba jsme nikdy nevyužili. Je možné využít společné zdanění manželů, místo zdanění jako osoba spolupracující?" ptá se čtenář Zdraví.Euro.cz daňového poradce Pavla Vítka...


Na dotazy čtenářů Zdraví.Euro.cz v daňové poradně odpovídá Pavel Vítek z daňové a účetní kanceláře Dates

Jiří Huka

Manželka je přihlášena na PSSZ jako spolupracující osoba./tj. platí zálohy/ Já jsem zaměstnán v hlavním pracovním poměru a současně mám vedlejší činnost na živnostenský list. Máme 3 děti které studují./z toho 2 nezletilé/ Manželka je v domácnosti a nemá žádný příjem.Zdanění jako spolupracující osoba jsme nikdy nevyužili. Je možné využít společné zdanění manželů, místo zdanění jako osoba

spolupracující?

Ve Vašem případě pokud je manželka hlášena jako osoba spolupracující, vylučuje použití společného zdanění přímo zákon. Budete na ni moci převést pouze příjmy a výdaje z podnikání na živnostenský list jako na osobu spolupracující.

Pokud by manželka chtěla od roku 2006 ukončit spolupráci je nutné přemýšlet o tom, zda se pro účely sociálního a zdravotního pojištění stane samoplátcem nebo se zaregistruje jako uchazeč o zaměstnání , případně nastoupí do zaměstnání nebo sama začne podnikat.

Do roku 2005 na ni bylo pohlíženo jako na osobu samostatně výdělečně činnou která vykonává spolupráci s podnikajícím manželem a to bez ohledu na to, zda jste v daňovém přiznání příjmy a výdaje ze spolupráce dělili či ne.

(iso), www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?