David Rath požádal o zápis krajské nemocnice do registru

19. 3. 2009 9:40
přidejte názor
Autor: Redakce
"Až ministerstvo zapíše změnu do tohoto rejstříku, bude Veřejné neziskové ústavní zdravotnické zařízení Středočeského kraje první veřejnou neziskovou nemocnicí na území celé České republiky,“ uvedl Rath. Připomněl, že zákon o veřejných neziskových nemocnicích nebyl v praxi nikdy použit...


Středočeský hejtman David Rath (ČSSD) udělal další krok k transformaci nynějších pěti krajských nemocnic z akciových společností na neziskové organizace. Požádal ministerstvo zdravotnictví o zápis Veřejného neziskového ústavního zdravotnického zařízení Středočeského kraje do rejstříku veřejných zdravotnických zařízení, sdělila ČTK mluvčí kraje Berill Mascheková. Opoziční ODS, která v minulosti prosadila převod nemocnic na akciové společnosti, Rathovo rozhodnutí kritizuje.

„Až ministerstvo zapíše změnu do tohoto rejstříku, bude Veřejné neziskové ústavní zdravotnické zařízení Středočeského kraje první veřejnou neziskovou nemocnicí na území celé České republiky,“ uvedl Rath. Připomněl, že zákon o veřejných neziskových nemocnicích, který platí od roku 2006, nebyl v praxi nikdy použit. ODS totiž podle něj stále prosazuje privatizaci nemocnic.

Založení Veřejného neziskového ústavního zdravotnického zařízení Středočeského kraje schválili krajští zastupitelé 13. března. Fungovat by mělo začít dnem zápisu do registru, podle Ratha zřejmě v červenci. Dosavadní akciové společnosti by pak měly vkladem nemocnic do jednoho zařízení zaniknout.

Výhodou nového uspořádání má být například to, že nemocnice nebudou muset platit daň z příjmu a mohou být příjemci dotací z kraje, od státu, od měst či od Evropské unie. Centrální nákupy zásob a služeb by podle představ kraje měly snížit ceny. Zaměstnancům by také podle Ratha měly stoupnout platy, v průměru o deset procent.

Opoziční ODS se tímto krokem nesouhlasí. Například mladoboleslavský primátor Raduan Nwelati (ODS) už dříve upozornil na to, že každá nemocnice má mít svůj management, protože každá je trošku jiná, zná své okolí a má být řízena z místa a ne z Prahy. Hrozí podle něj, že nemocnice bude řídit někdo, kdo o nich nebude nic vědět.

Záměr, aby ve středních Čechách formálně fungovala jediná krajská nemocnice, která by byla jednou právnickou osobou, hejtman avizoval hned po krajských volbách, v nichž ČSSD zvítězila.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?