Děčín se obává rušení oddělení v místní nemocnici

23. 12. 2010 7:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Zaměstnanci děčínské nemocnice i vedení města se obávají, že Krajská zdravotní (KZ), pod kterou nemocnice spadá, omezí péči v jejich nemocnici a zruší některá oddělení. V petici, kterou podepsalo již téměř 4000 lidí, mezi nimi 504 ze 631 zaměstnanců nemocnice, dokonce požadují, aby odstoupilo představenstvo KZ a děčínská nemocnice byla opět samostatná.


Předseda představenstva KZ a krajský radní Petr Benda (ČSSD) na dnešním jednání zastupitelstva řekl, že omezování péče v nemocnici se nechystá. Zaměstnanci nemocnice ale i děčínský primátor František Pelant (ČSSD) jsou jiného názoru.

Pelant novinářům řekl, že podle informací, které má, se může chystat rušení některých výdělečných oddělení, například laboratoří, které vydělávají na chod nemocnice. Zůstat by prý pak mohla jen prodělečná. To, že takové úvahy vedení KZ má, dnes novinářům potvrdila i vedoucí nemocnice Anna Briestenská. Uvedla, že až dosud byla děčínská nemocnice v zisku. Podle ní hospodaření celé KZ není pro nemocnici výhodné. Při jejím vzniku se prý argumentovalo, že centrální nákupy budou levnější. Mnohé jsou podle Briestenské naopak dražší.

Benda tvrdí, že nemocnice se omezovat nebude, protože je důležitá pro celé Děčínsko i rozsáhlý Šluknovský výběžek. Vedení KZ prý počítá s tím, že by zde mohlo vzniknout třeba krajské centrum laparoskopické chirurgie. Zastupitelé se ho dnes ptali i na koncepci zdravotní péče v kraji. Uvedl, že se na ní sice pracuje, ale bude záležet na tom, jaké smlouvy budou se zdravotními pojišťovnami. Podle něho zatím připravované smlouvy naznačují, že se bude mnohé ve zdravotní péči měnit, mnohé zákroky prý budou ambulantní a bude třeba omezit lůžkovou péči. Dodal také, že KZ propouští zaměstnance, podle něho ale nejde o lékaře a sestry, ale o administrativní a technický personál.

Podle Pelanta by pro Děčín bylo nejlepší, kdyby nemocnice byla opět samostatná a mohla sama hospodařit. Nevyloučil ani variantu, že by se zřizovatelem nemocnice mohlo stát město.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?