Den lékáren - hlavním tématem jsou rizika prázdninových aktivit

11. 6. 2010 8:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Stejně jako v předchozích letech připravila i letos Česká lékárnická komora pro širokou veřejnost na třetí červnový čtvrtek tradiční akci – Den lékáren. Letos připadá na 17. června. Během něj je pro pacienty připraveno rozšířené odborné poradenství v lékárnách po celé České republice. Letošní 12. ročník je věnován pro toto období velmi aktuálnímu tématu – nadcházejícím letním prázdninám.


Prázdninové aktivity jsou synonymem odpočinku, aktivního i pasivního. Abychom si prázdniny užili bez zbytečného stresu, musíme se na ně také připravit.

Správná příprava zahrnuje nejen vlastní plánování dovolené, ale také preventivní opatření, která minimalizují předpokládaná rizika. Mnohým událostem můžeme svojí včasnou aktivitou předcházet, důsledky ostatních lze aspoň zmírnit.

Lékárny jsou přesně tím místem, kam chodí pacienti pro ucelené informace o ochraně zdraví, proto jsme pro Den lékáren, připravili rozšířené poradenství a konzultace o rizicích prázdninových aktivit. Zaměřili jsme se na témata věnovaná především cestování, ale zeptat se mohou pacienti na cokoli v souvislosti se zdravím.

Jedním z témat jsou lékárničky. Nejen ty cestovní, ale také ty, které jsou povinnou výbavou našich automobilů. Správně vybavená lékárnička může být doslova životně důležitá, ať se jedná o cestovní lékárničku do určité oblasti, nebo o autolékárničku. Samozřejmostí je také kontrola použitelnosti jednotlivých součástí lékárniček, které již máte a přinesete je do lékárny.

Léky či obvazový materiál s prošlou dobou použitelnosti je nutné nahradit novými, často modernějšími a účinnějšími přípravky. Blíží se také doba, kdy budeme povinně měnit autolékárničky za nový typ. Proč to neudělat právě před prázdninovými cestami? Nové autolékárničky mají složení odpovídající nejnovějším poznatkům o poskytování první pomoci, využít je lze při nehodách, některé jejich součásti ocení i turisté.

Součástí vybavení na cesty jsou i prostředky k ochraně před slunečním zářením. Pacientům pomůžeme určit jejich fototyp, vysvětlíme jim, jak dlouho se mohou vystavit slunečnímu záření bez rizika a jaké prostředky mají použít k ochraně jejich zdraví před následky nadměrného slunění.

Nejbližší aktivně přihlášenou lékárnu najdete na webu České lékárnické komory. Tam bude také uveřejněn rozhovor s patronem Dne lékáren, houslovým virtuózem Václavem Hudečkem.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?