Děravý zub? Za černou plombu dáte 450 korun

3. 10. 2012 8:22
přidejte názor
Autor: Redakce
Více než dva měsíce trvalo Vítězslavovi, než sebral odvahu a došel si s bolavým zubem k lékaři. Doufal, že na vině je vydrolená plomba, v křesle ho ovšem čekalo nemilé překvapení – plomba byla v pořádku, prasklý byl zub.


Dostal tedy umrtvující injekci, zubařka mu část zubu odvrtala a nakonec ho vyplnila bílou plombou. Za všechno zaplatil pět set korun.

Pokud se Vítězslav ocitne u zubaře příští rok – tentokrát skutečně jen s vydrolenou plombou, bude ho pravděpodobně čekat další nemilé překvapení. Za obyčejnou tmavou amalgámovou plombu totiž zaplatí stejně, jako dal nyní za plombu bílou.

Proč? Pojišťovnám a stomatologické komoře se nepodařilo dohodnout na úhradách na příští rok.

„Příčinou jsou hlavně zubní výplně. Sdružení poskytovatelů navrhlo zvýšení z 220 na 450 korun u dospělých od 18 do 60 let. Úhrady se totiž během 16 let navyšovaly velmi zvolna, protože předchozí pravicové vlády uvažovaly, že si plomby začnou pacienti platit sami. Jejich cena ale rostla. U ostatních položek, jako je ošetření zubních kanálků, preventivní prohlídka, trhání zubu či rovnátka, jsme letos navrhovali podobné sumy jako loni,“ říká viceprezident České stomatologické komory Jan Černý.

Zvýšení nebude, míní stomatologové

Navýšení úhrady o 230 korun však zdravotní pojišťovny neodsouhlasily. „Snažili jsme se provázat kvalitu plomby s mírným navýšením úhrady, ale nakonec se nezdařilo. Požadovaný nárůst nejsme schopni akceptovat,“ vysvětluje tajemnice Svazu zdravotních pojišťoven Vladimíra Těšitelová. „Návrh komory byl po propočítání dopadů pro systém neúnosný vzhledem k očekávaným příjmům na příští rok,“ doplňuje viceprezident svazu Vladimír Kothera.

Rozhodnutí je proto po zkrachovalých jednáních na ministerstvu zdravotnictví. To totiž musí do konce listopadu sestavit úhradovou vyhlášku. „Teď shromažďujeme informace o oborech, kde se nepodařilo dohodnout, pak budeme důvody pojišťoven i stomatologické komory analyzovat. Nemůžeme vyloučit, že se sazba za plomby navýší dle představ stomatologů ani že zůstane na stávající úrovni,“ podotýká mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň.

Zubaři však s tím, že by jim úřad vyhověl, příliš nepočítají. „Ministerstvo požadavky nemůže zohlednit, protože by šlo o skokový nárůst. S největší pravděpodobností se bude držet cen pro letošní rok,“ odhaduje Jan Černý.

Co tedy stomatologové zamýšlejí? „Cestou by bylo nenasmlouvat celý sortiment úkonů, ale vybrat jen ty dostatečně hrazené pojišťovnou. Co nasmlouvané není, účtuje se pacientovi v hotovosti z ceníku,“ uvádí Jan Černý. Smlouvy s pojišťovnami končí již letos.

O tom, že by si pacient doplatil plombu formou nadstandardu, zubaři neuvažují. „Výdaje za ošetření kazu by stály zdravotnictví mnohem více, protože by do kategorie nadstandardu spadly i výplně, které si dnes pacient hradí celé sám. Pojišťovny by zaplatily o jednu až dvě miliardy navíc,“ uzavírá Jan Černý.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?