Dětem, těhotným a kojícím budou pojišťovny hradit bílé plomby

18. 5. 2017 7:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Dětem do 16 let, těhotným a kojícím budou pojišťovny od roku 2019 hradit bílé plomby. Česko tak reaguje na předpis EU, který zakazuje používání míchaného amalgamu.


Amalgamové plomby jsou jedinou pojišťovnami hrazenou variantou, bílé jsou s doplatkem. Ročně zubaři všech typů zubních výplní udělají přes pět milionů, ze zdravotního pojištění se na ně ročně vydá asi 1,5 miliardy korun.

„Bude používán skloionomerní cement, takzvaná bílá plomba, v ostatních případech pak dozovaný amalgám,“ mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová. Standardní amalgamová výplň se míchá přímo v ordinaci ze rtuti a prášku z kovových pilin.

Takzvaný dozovaný amalgam má již od výrobce samostatně zabalenou přesnou dávku rtuti a prášku. Ten budou pojišťovny po zákazu míchaného amalgamu hradit ostatním pacientům. Bílé výplně se podle stomatologů nemají takovou životnost a nepoužívají se tak dlouho, aby byl dostatečně prozkoumán jejich vliv na zdraví.

Zákaz používaného míchaného amalgámu souvisí s předpisy, které schválil Evropský parlament v polovině března. Omezují používání rtuti, která postihuje životní prostředí i lidské zdraví.

Zubní lékaři dlouhodobě volají po tom, aby pojišťovny zubní výplně neproplácely, peníze mají jít spíš na prevenci. V roce 2012 to navrhl tehdejší ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09), tehdejší vládní koalice to ale zamítla. Podle současného vedení ministerstva ale bude vždy jedna varianta hrazená. Podle zubařů jsou ale náklady na vytvoření jedné míchané amalgamové plomby jsou asi o polovinu vyšší než částka placená za ni pojišťovnou.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?