Dětská nemocnice Brno chce postavit parkovací dům pro 300 aut

31. 7. 2017 7:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Dětská nemocnice Brno plánuje stavbu parkovacího domu za 100 milionů korun pro téměř 300 aut. Řekl to Roman Kraus, ředitel Fakultní nemocnice Brno, pod kterou dětské zařízení spadá. Podle něj je nyní situace ohledně parkování poblíž areálu katastrofální.


Stavba by mohla začít v příštím roce a do roka by mohla být hotová. Parkování by stálo kolem 20 korun za hodinu. Nemocnice se potýká s nedostatkem parkovacích míst dlouhodobě. V areálu jich není dost, proto většina návštěvníků parkuje v okolních ulicích a často lidé nemají kde auto nechat. Podle Krause se tak zhoršuje situace v dopravě. „Třeba v Černopolní ulici se parkuje z obou stran a je těžké tam vůbec projet. Problém je to například pro záchranáře,“ uvedl Kraus.

Nemocnice to chce vyřešit parkovacím domem. Projednala to s ministerstvem zdravotnictví, protože nemocnici zřizuje stát. Ministerstvo návrh zamítlo, ale Kraus o tom v úterý jednal s ministrem zdravotnictví Miloslavem Ludvíkem (ČSSD). „Zdá se, že se pohnuly ledy. Ministr slíbil, že se to schválí,“ uvedl Kraus. Po schválení by se měla akce zaregistrovat.

Dům bude mít podobu betonové otevřené stavby se závorami a osvětlením. „Vybudování bude stát odhadem maximálně 100 milionů korun. Bylo by to formou dodavatelského úvěru, což znamená, že by se to splácelo po nějakou dobu z výnosů z parkovného. Podle našich odhadů by se to splatilo zhruba za osm let,“ doplnil Kraus.

Nemocnice totiž nemůže jako zdravotnické zařízení na stavbu parkovacího domu použít peníze ze zdravotního pojištění. Ekonomická analýza počítá s tím, že by parkovné bylo kolem 20 korun za hodinu. „Lidem z okolí bychom od 17:00 do 07:00 nabídli noční parkování za nějakou cenu. Předběžně o to byl zájem,“ dodal ředitel.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?