Dětští lékaři: Ať nám za děti dá peníze stát

4. 6. 2008 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Kvůli dohodě koalice na osvobození od poplatků u doktora pro děti do šesti let přijde každý dětský lékař o několik tisíc měsíčně. Zástupci pediatrů proto politikům a pojišťovnám vzkazují: Jestli nechcete, abychom si peníze od pacientů vybrali jinak, musíte nám ušlé zisky uhradit...


Pokud by výjimka pro děti do šesti let opravdu začala platit, přišli by dohromady pediatři o desítky milionů korun. Ty chtějí vrátit dvojím způsobem. „Buď by nám tyto peníze vyplatily pojišťovny, nebo by nám je zaplatil stát. Například by nám vyplatil určitý paušál za to, že hlídáme rodičům očkovací kalendář dětí,“ dodává Kudyn.

Uděláme si vlastní poplatky

Ve chvíli, kdy by se stát ani pojišťovny k žádným náhradám neměly, začali by dětští lékaři od pacientů vybírat poplatky na vlastní pěst. „Vybírali bychom, podobně jako to dnes běžně dělají gynekologové, registrační poplatek ve výši 300 až 500 korun ročně. Nepřejeme si to, ale pacientům bychom se snažili vysvětlit, že nám nic jiného nezbývá,“ vysvětluje Kudyn.

To, že by rodiče dětí do šesti let museli platit poplatky i po jejich formálním zrušení, přitom zas tak nepravděpodobné není. Pojišťovny ani stát totiž žádné náhrady za zrušené poplatky platit nechtějí. „Zohlednění výjimek při platbách lékařům je úkol pojišťoven,“ říká mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt.

Jenže pojišťovnám se do žádných kompenzací nechce. „Nevidíme žádný důvod, proč bychom měli dotovat rozhodnutí někoho jiného. Správné by bylo, aby dětští lékaři účet poslali těm, kteří udělali v platbách pro děti ústupky,“ kontruje šéf Svazu zdravotních pojišťoven Vladimír Kothera.

Výjimky pro děti do šesti let se dotknou jen plateb u lékaře. Třicetikorunový poplatek za vydání léku na recept, šedesátikorunový poplatek za den v nemocnici nebo devadesátikorunový za návštěvu pohotovosti totiž budou muset české rodiny za své děti mladší šesti let platit i v roce 2009. K výjimkám v poplatcích v nemocnici, za léky nebo na pohotovostech prý nebyl vůbec žádný důvod.

„Když ležím v nemocnici, tak doma nejím a neperu. Ušetřím tím rozhodně víc než 60 korun. Jsme přesvědčeni, že to nemůže být sociální problém. Pokud jde o platby za pohotovost, nechceme, aby se kvůli výjimkám v poplatcích opět začala zneužívat. A kdybychom zavedli výjimky v poplatcích za léky, došlo by k tomu, že by si dospělí nechávali předepsat léky na své děti,“ vysvětluje náměstek ministra zdravotnictví Marek Šnajdr.

Kromě výjimek u poplatků pro děti do šesti let se dohodla ODS s lidovci a zelenými na dalším zmírnění zdravotnických poplatků. Koalice se dohodla, že rodiče přestanou v září nebo v říjnu platit v nemocnici za novorozence. Ale jen po dobu, která těsně souvisí s porodem. To znamená, že když například bude muset třeba dvouměsíční dítě na pozorování do nemocnice, rodiče už za každý den strávený v nemocnici 60 korun zaplatí.

Vydělají tisíce dětí

Od příštího roku by pak už neměli platit v nemocnicích lidé při darování orgánů nebo tkání. A dětem do 15 let by měl klesnout roční strop na část poplatků a doplatků z pěti na tři tisíce korun. Tahle sociální ochrana přitom rodinám s dětmi do 15 let oproti dnešku docela pomůže. Nejnovější data VZP totiž ukazují, že roční strop tři tisíce ochrání několikrát víc dětí než současný strop pět tisíc.

„Od ledna do dubna překročilo hranici tří tisíc korun 69 dětí mladších 15 let. Roční strop pět tisíc přitom překročilo ze stejné věkové skupiny jen 12 dětí,“ potvrzuje mluvčí VZP Jiří Rod. Podle propočtů ministerstva zdravotnictví by měl snížený roční strop na některé poplatky a doplatky pomoci několika tisícům dětí.

Celý článek si můžete přečíst na serveru Hospodářských novin iHNED nebo ZDE.

Petr Vašek, Hospodářské noviny

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?