Diabetiků v ČR loni přibylo, léčilo se přes 806.000 lidí

7. 7. 2011 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
S diabetem se loni léčilo v Česku přes 806.000 lidí, což je oproti roku předchozímu nárůst o 23.000. Ubylo lidí, kterým k léčbě stačila dieta, bylo jich 170.000, a přibylo těch, kteří museli užívat na cukrovku léky. Přibylo chronických komplikací, těch bylo loni téměř 230.000, informují statistici na svém webu.


Loni zemřelo 22.200 lidí s cukrovkou, jako příčina úmrtí byla uvedena v 1945 případech.

Cukrovka je závažné onemocnění, zatím nevyléčitelné, vhodnou životosprávou a léky lze dlouhodobě utlumit její projevy a následky. Častější je cukrovka druhého typu, kdy stačí dieta, případně léky. Její riziko roste s věkem a nadbytečnými kilogramy. Při cukrovce prvního typu je nutno podávat inzulin, mívají ji už děti.

V přepočtu na tisíc obyvatel se loni v ČR léčilo 77 diabetiků, o dva víc než rok předtím. Diabetologické ordinace poskytly téměř 2,2 milionu ošetření a vyšetření, to jsou zhruba tři návštěvy za rok na pacienta. Frekvence návštěv se od roku 2000 nemění. Nejvíc návštěv na pacienta bylo v kraji Vysočina, čtyři, po třech v krajích Středočeském, Jihočeském a Zlínském.

Většina diabetiků, 83,4 procenta, je v péči diabetologických ordinací. Menší část pacientů, a to ti s lehčí formou onemocnění, se léčí u svého praktika. Oproti roku předchozímu přibylo pacientů v ordinacích praktiků.
Z celkového počtu tvořili pacienti do 19 let 0,2 procenta. Mezi pacienty je více diabetiček, 77,5 na tisíc žen.

Diabetiků je 70,1 na tisíc mužů. Větší počet diabetiček vysvětlují statistici tím, že se ženy dožívají vyššího věku, a také tím, že onemocnění související s imunitou, jako diabetes prvního typu, jsou obecně častější u žen.

Cukrovka byla loni nově zjištěna u více než 33.000 žen a 31.000 mužů. Nejvíce nových případů na tisíc obyvatel bylo v kraji Plzeňském, 9,5, nejméně na stejný počet obyvatel v kraji Vysočina, 4,6. republikový průměr byl 6,2 nových případů na tisíc obyvatel.

Cukrovka v počátečních fázích většinou nemá žádné výraznější projevy. Obvykle se zjistí náhodně při jiném vyšetření. Někdy se odhalí až při vzniku komplikací, například když pacient upadne do bezvědomí, má poškozené ledviny, oči, trpí častými infekcemi či mu začne odumírat tkáň na nohou (diabetická noha). Loni evidovali statistici přes 228.000 takových komplikací u 28 procent diabetiků.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?