Díky, drahý kliente

11. 1. 2016 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Vojenská zdravotní pojišťovna (VoZP) měla být v období od ledna 2014 do července loňského roku okradena o 12 milionů a 400 tisíc korun. Tvrdí to protikorupční policie, která kvůli tomu před Vánocemi obvinila majitele tří marketingových firem Martina Lafka, Pavla Vondrušku, Josefa Svobodu a také šéfa pojišťovny Karla Šteina. Vše se točí kolem zadávání reklamy.


S náborem nových klientů či spíše s jejich přetahováním měla pojišťovna problém už v minulosti. Prostředníci za to inkasovali nemalé sumy, přesto se příchod nových duší pojišťovně výrazně vyplácel. Ministerstvo zdravotnictví ale v roce 2014 externí nábory zakázalo. Pojišťovny proto na klienty zacílily pomocí reklamy. A to je přesně případ VoZP, který teď vyšetřuje policie. Všechny čtyři zmíněné muže policie obvinila ze sjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Podnikatelé pak měli loni předat Šteinovi úplatek 50 tisíc korun.

V praxi šlo podle detektivů protikorupční policie o to, že pojišťovna si po zrušení externího náboru klientů zadala reklamu na konkrétní sportovní a společenské akce, aby přilákala nové klienty. Firmy World Effect, Empiria Medica a Q Corp pak oslovily marketingové firmy, které by mohly reklamu cílící na nové klienty zadat nejvýhodněji. Finální nabídku pak posoudila příslušná komise pojišťovny a podepsal ředitel Štein.

Všechny zakázky byly takzvaně podlimitní, nepřesáhly půl milionu korun a zmíněné firmy měly předem určit dodavatele. Policie tvrdí, že marketingové společnosti byly vybrány předem a tím byl „zcela popřen smysl zadávacího řízení a porušeny zásady transparentnosti, rovného zacházení a diskriminace“. Tolik oficiální policejní verze.

Padesát tisíc na ruku

Policie přitom už provize za získávání klientů jednou vyšetřovala. Případ ale odložila, protože pojišťovna nespadá od roku 2006 mezi veřejné zadavatele. Ministerstvo obrany jako státní instituce totiž jmenuje pouze třetinu členů dozorčí a správní rady VoZP.

Podle zákona o veřejných zakázkách by to musela ale být více než polovina, pojišťovna tudíž není ze zákona povinná vypisovat výběrová řízení. Pojišťovna se kvůli tomu soudí. „Řešíme soudně, zda podléháme zákonu o zadávání veřejných zakázek, či ne. Nemáme klasického vlastníka, jsme oborová zdravotní pojišťovna,“ sdělil mluvčí Medek.

Finanční prostředky, které VoZP investovala do marketingu, pak v rámci finančního plánu projednala a schválila správní rada pokladny. A nabídky, které zmíněné tři firmy předložily, následně posoudila komise pojišťovny. Nikdo ze správní rady ani komise za spoluúčastenství obviněn nebyl. A reklamy v médiích skutečně proběhly.

Detektivové navíc nezajistili údajný padesátitisícový úplatek pro ředitele Karla Šteina, který mu měli jednatelé soukromých firem loni v květnu předat v One Café v pražské Galerii Harfa. A to přesto, že jednání všech podezřelých už policisté sledovali.

„Pan ředitel považuje veškerá obvinění za vykonstruovaná. Rád by se k otázkám vyjádřil, nicméně v této fázi vyšetřování to není možné,“ zareagoval na otázky týdeníku Euro mediální manažer VoZP Richard Medek. Ani Útvar odhalování korupce a finanční kriminality nebyl sdílnější. „Omlouvám se, ale k tomuto případu náš útvar nebude poskytovat žádné informace,“ vzkázal mluvčí Jaroslav Ibehej.

Za vším hledej Babiše

Vojenská zdravotní pojišťovna je s kmenem pojištěnců čítajícím téměř 700 tisíc klientů lákavým soustem pro privátní hráče na zdravotnickém trhu. Už nějaký čas se mezi odbornou zdravotnickou veřejností spekuluje o tom, že zájem o pojišťovnu má například ministr financí Andrej Babiš, který se ve zdravotnickém sektoru začíná notně rozmachovat.

Babiš v minulosti projevil zájem o Agel miliardáře Tomáše Chrenka, ten to ale odmítl. Babiš do zdravotnictví vstoupil prostřednictvím investičního fondu Hartenberg Holding a vlastní už více než patnáct zdravotnických zařízení.

„Zájem pana ministra Babiše o zdravotnictví v žádném případě nesouvisí s aktuální činností fondu Hartenberg Capital. Jde o dlouhodobý zájem a vychází z množství podnětů a informací, které dostává především z odborné veřejnosti,“ ujišťoval před časem mluvčí ministerstva financí Radek Ležatka, když byl Babiš kritizován pro střet zájmů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?