Dívky se možná dočkají očkování proti rakovině čípku zdarma

31. 8. 2009 7:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Každoročně více než tisíc žen v Česku slyší od svého lékaře velmi nepříjemnou větu: Máte rakovinu děložního hrdla. Jde tak o druhý nejčastější nádor u žen hned po karcinomu prsu. Ministerstvo zdravotnictví by chtělo s neblahou statistikou zatočit...


Zvažuje proto zavedení plošného očkování. To je totiž v boji s tímto druhem rakoviny velmi účinné.

Současné vakcíny pokrývají většinu typů lidských papilomavirů, které vznik rakoviny děložního čípku způsobují. Nevýhodou je ale poměrně vysoká cena vakcíny. Očkování se skládá ze tří dávek a vyjde na deset tisíc korun.

Přestože na něj zdravotní pojišťovny přispívají, cena stále odrazuje spoustu lidí. Vedení resortu proto nyní přemýšlí o zavedení plošného očkování.

„V několika evropských zemích už dívky proti karcinomu děložního hrdla plošně očkují. Cílem diskusí, které nyní vedeme s odbornou veřejností, je nalezení odpovědi na otázku, zda má takové očkování z farmakoekonomického pohledu smysl také v České republice, “ prohlásila ministryně zdravotnictví Dana Jurásková.

Odborníci doporučují očkovat hlavně dívky ve věku 12 až 17 let, protože očkování je nejúčinnější ještě před zahájením pohlavního života.

Pomůže i screening

Také starší ženy však mohou riziko onemocnění výrazně omezit. Stačí pravidelně chodit na screening, který patří v současné době k nejúčinnějším nástrojům v boji s tímto druhem rakoviny.

Odběr cytologického stěru při pravidelných gynekologických prohlídkách může včas odhalit změněné buňky na povrchu děložního čípku.

Právě včasný záchyt nemoci má rozhodující vliv na úspěšnost následující léčby. Přesto stále existuje spousta žen, které prohlídky podceňují a ke svému lékaři nechodí moc často.

Takové v minulém roce oslovily zdravotní pojišťovny dopisem s vysvětlením významu pravidelných návštěv u gynekologa. Přesto u mono ha žen nepochodily.

„Pozvánka vyburcovala k jednání pouze pětinu oslovených žen. Ostatní si myslí, že se jich to netýká, jenže opak je pravdou. S papilomaviry se v průběhu svého života setká skoro každá žena, “ varuje Zuzana Trávníková ze Zdravotní pojišťovny Metal-Aliance a dodala, že zásluhou dopisů se podařilo rakovinu odhalit u tří žen.

Filip Sušanka, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?