Do Alzheimercentra vstupuje Unicapital, přibudou čtyři centra

19. 5. 2017 7:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Společnost Unicapital Healthcare olomouckého finančníka Pavla Hubáčka vstoupila do sítě zdravotnických zařízení Alzheimercentrum. Získala v ní 70procentní podíl.


Původní majitelé Aleš Kulich a Jaroslava Jůzová ve firmě zůstávají jako jednatelé a mají zbývajících 30 procent. Sdělil to předseda představenstva Unicapital Healthcare Roman Schindler, částku transakce neuvedl. Antimonopolní úřad vstup povolil tento týden. Síť osmi českých center a jednoho slovenského se do roka rozroste o další čtyři.

Unicapital Healthcare patří do investiční skupiny Unicapital, která se dosud zaměřovala především na reality, development, energetiku a zemědělství. Patří do ní třeba Banka CREDITAS, skupina se nedávno stala vlastníkem karlovarského Grandhotelu Pupp. Vstup do Alzheimercentra je první investicí Unicapitalu do zdravotnictví.

„Síť center pro péči o klienty s Alzheimerovou chorobou je nejen zajímavou, ale především potřebnou investicí. Naší prioritou je pokračovat v poskytování kvalitní péče a dále síť zařízení rozvíjet,“ uvedl Schindler. Onemocněním podle něj trpí každý dvacátý člověk starší 65 let a počet nemocných se každoročně rapidně zvyšuje.

Síť specializovaných center poskytuje sociální služby a ošetřovatelskou péči pacientům trpícím Alzheimerovou chorobou a ostatními druhy demencí. „Během příštích 12 měsíců plánujeme otevřít další čtyři zařízení a expanze bude pokračovat,“ uvedl jednatel Kulich.

Alzheimerova choroba je postupující, degenerativní onemocnění, které ničí mozek. Nemocný ztrácí paměť i běžné návyky, schopnost orientace v čase a prostoru, přestává být schopen komunikace i samostatného pohybu, nepoznává své blízké. Alzheimerovu nemoc má v Česku více než 140.000 lidí a se stárnutím nemocných přibývá. V roce 2050 jich v Česku může být podle odhadů až 225.000. Ve zdravotnických a sociálních zařízeních se léčí minimum pacientů, tři čtvrtiny jsou v péči rodin.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?