Do ČR se přijeli léčit další syrští uprchlíci, děti s vadou srdce

10. 12. 2013 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Vládní speciál přivezl z Jordánska na kbelské letiště dvě syrské děti, které se v pražské motolské nemocnici podrobí léčbě srdeční vady. Sourozenci se lékařské péče dočkají na základě humanitárního programu Medevac, v jehož rámci v Ammánu také aktuálně působí čtyřčlenný tým kardiochirurgů z Motola.


Tým již úspěšně provedl první z několika naplánovaných operací, řekl ČTK na místě šéf týmu Tomáš Tláskal.

V Česku se v rámci programu léčilo už 12 syrských pacientů, z toho osm zraněných dospělých bojovníků z občanské války a čtyři děti. Novými dvěma pacienty budou sourozenci s totožnou vrozenou vadou.

Pětiletá Dua se do země, o které nikdy předtím neslyšela, vypravila ve svátečním oblečení a s červenou mašlí ve vlasech. Stydlivá holčička a její sedmnáctiletý sourozenec v ošoupané značkové kšiltovce pocházejí ze syrského Dará, města, které je považováno za kolébku revoluce. Dvojici dělá doprovod jejich matka a také dospělý bratr.

„Museli jsme ze Sýrie odejít. Bylo to tak strašné: rozbořené domy a hlad,“ řekl mladý muž novinářům. Později přišel s prosbou, aby on i jeho nemocný bratr mohli zůstat v anonymitě. Bojí se prý totiž případné pomsty ze strany syrského režimu.

Čeští lékaři pomáhají Syřanům také v soukromé jordánské nemocnici Khalidi, která pro léčbu dětí s vadami srdce nemá stálý tým. Dnes tam operovali devítiletou syrskou dívku. „Personál mluví velice dobře anglicky a je zkušený, avšak zkušenosti s dětskou kardiochirurgií jsou zde menší. Zhruba stovku operací ročně zde provádějí převážně zahraniční týmy nebo kardiochirurg, který sem dochází,“ popsal primář Dětského kardiocentra motolské fakultní nemocnice Tláskal.

V následujícím týdnu mají čeští experti v plánu jednu až dvě operace denně. Celkem by v této fázi mise mělo přijít na řadu zhruba osm malých pacientů, a to převážně ze syrského uprchlického tábora.
Pokračování programu humanitárních evakuací Medevac schválila česká vláda letos v říjnu. Náklady by měly činit 7,5 milionu korun, hrazeny budou z rozpočtu ministerstva vnitra.

Běženci ze sousední Sýrie, kde se před více než dvěma lety rozpoutala občanská válka, představují pro Jordánsko zátěž, která se stupňuje s nadcházející zimou. V poslední době se stát musel zaměřit například na očkování syrských dětí proti chřipce. Zástupci ČR proto Jordáncům předali symbolický šek s třímilionovou částkou na podporu tamního zdravotnictví.

V Sýrii zahynulo od března 2011 podle odhadů exilové opozice více než 125.000 lidí, z nichž 44.000 jsou civilisté. Přes dva miliony Syřanů, většinou žen a dětí, uprchlo před boji ze země. V samotném Jordánsku existuje hned několik uprchlických táborů. V Zátarí, což je největší z nich, aktuálně žije 80.000 Syřanů a denně přibývá kolem 700 nováčků. Správa tábora navíc předpokládá, že s příchodem zimy počet obyvatel vzroste, protože si běženci nebudou moci vydělávat sezónními pracemi, například sběrem plodin.

OSN předpokládá, že do konce roku se počet syrských běženců v sousedních zemích zvýší na tři miliony. Nejvíce uprchlíků registrují vedle Jordánska také Libanon a Turecko. Roste i počet syrských žadatelů o azyl v Evropské unii.

Program Medevac letos slaví dvacet let od svého vzniku. Za tu dobu se v ČR léčilo celkem 163 pacientů, hlavně dětí. Nejvíce nemocných přijelo z Iráku (42), Kosova (40), Libye (17) a Bosny a Hercegoviny (17). Další nemocní a zranění byli z Afghánistánu, Barmy, Pákistánu, Kambodži a Čečenska.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?