Do porodů v hlavním městě vstoupila vysoká politika

2. 12. 2008 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
V pořádnou dávku adrenalinu se může proměnit cesta do pražské porodnice. Své o tom ví třiadvacetiletá maminka z Prahy 7, kterou v pátek přepadly porodní bolesti. I přes zajištěnou registraci v porodnici na Vinohradech strávila desítky minut ve voze záchranné služby. Všechna zdravotnická zařízení v Praze totiž vyhlásila stop stav pro přijímání rodiček...


Jestli má Julínkův mluvčí Cikrt pravdu, pak se z rodiček v Praze stávají rukojmí v politické bitvě uvnitř ODS

V pořádnou dávku adrenalinu se může proměnit cesta do pražské porodnice. Své o tom ví třiadvacetiletá maminka z Prahy 7, kterou v pátek přepadly porodní bolesti. I přes zajištěnou registraci v porodnici na Vinohradech strávila desítky minut ve voze záchranné služby. Všechna zdravotnická zařízení v Praze totiž vyhlásila stop stav pro přijímání rodiček.

Politický tah

Podle tvrzení pražské záchranné služby nejsou podobné situace rozhodně žádnou výjimkou. Na kritický nedostatek lůžek v metropoli se proto snažila upozornit již koncem minulého týdne mimořádným tiskovým prohlášením. Ministerstvo zdravotnictví ale podnět záchranné služby odmítlo a označilo jej jako politický tah před blížícím se kongresem ODS.

Průtahy ohrožují další životy

Ostrá přestřelka mezi ministerstvem zdravotnictví a lékaři měla dohru včera, kdy záchranná služba uspořádala mimořádnou tiskovou konferenci. „Na kritickou situaci v Praze upozorňujeme již od března tohoto roku, kdy jsme ministerstvo žádali o řešení. Bohužel bezvýsledně. Není proto pravdou, že by se jednalo o politický tah,“ říká ředitel pražské záchranky a senátor za ODS Zdeněk Schwarz.

Podle jeho slov mohou průtahy při převozu rodiček ohrozit životy dalších pacientů. „Záchranná služba denně zasahuje u tří set akutních případů, z toho jen ve dvou až třech případech se jedná o porody. Vyjednávání o umístění rodiček nám ale zabere nejvíce času. V pátek jsme o převozu jediné ženy vyjednávali třicet minut. Pokud by se takto dělo ve více případech, mohou být na životech ohroženi i další pacienti,“ dodal ředitel záchranné služby Schwarz. Ministerstvo zdravotnictví ale stále zodpovědnost odmítá a Schwarzovo jednání i nadále označuje za politický tah. „Ředitel Schwarz je člověk Pavla Béma, kterému nejde o nic jiného, než před sjezdem ODS dokázat, jak je okolí premiéra Topolánka neschopné,“ sdělil Deníku tiskový mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt. Ten také zároveň potvrdil, že i přes prohlášení záchranné služby je situace stabilizovaná. „Ředitelé nemocnic nás ujistili, že situaci zvládají. Také situaci jako manažeři zvládnout musí. Ke zlepšení by ale mohlo dojít po schválení připravované reformy zdravotnictví,“ slibuje Cikrt.

Scházejí i sestry

Sama zdravotnická zařízení přiznávají, že jim lůžka skutečně chybí. Kritický nedostatek míst zaznamenala například Fakultní nemocnice Na Bulovce, kde v pátek museli přijmout o polovinu maminek více, než je kapacita oddělení. Scházela ale i lůžka na neonatologickém oddělení, stejně jako pomůcky pro novorozence. Nedostatek míst hlásila i Fakultní nemocnice v Motole, kde v současné době postrádají také desítky sester. A to i na dětských odděleních. Podle expertů je současný kritický nedostatek míst způsoben také přílivem maminek ze Středočeského kraje, které raději rodí v Praze než v místě trvalého bydliště.

Peníze pro porodnice

Zdravotnická zařízení v Praze ale více peněz nedostanou. „Poměr mezi rodičkami z Prahy, které rodí v Středočeském kraji, a naopak, je téměř stejný. Současnou situaci by ale mohla řešit legislativní úprava, kdy budeme porodnicím platit nikoliv paušálně, ale za každou péči o jednotlivou maminku,“ vysvětlil postup VZP její tiskový mluvčí Jiří Rod. Všeobecná zdravotní pojišťovna plánuje také uvolnit ze svého rozpočtu 250 milionů korun všem porodnicím v České republice.

Jana Kočvarová, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?