Do Prahy přijede generální ředitel WHO s návrhem spolupráce

3. 5. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Odbornou pomoc při vypracování strategie národní zdravotní politiky nabídne Česku generální ředitel Světové zdravotnické organizace (WHO) I Čong-wuk, který dnes přijede do Prahy na dvoudenní návštěvu...


PRAHA - Sdělila to zástupkyně WHO v Česku Alena Šteflová.

Jméno generálního ředitele WHO, který pochází z Jižní Koreje, je spojováno zejména s programy proti tuberkulóze a s prosazováním preventivního očkování dětí.

Česko podle Šteflové nabídne generálnímu řediteli WHO účast českých expertů na programech WHO, umožní například školení mladých lékařů ze zemí střední a východní Evropy a rozvojových zemí. Ministr zdravotnictví Jozef Kubinyi navrhne I Čong-wukovi spolupráci v oboru TBC a respiračních nemocí, kardiologie a transplantací.

I Čong-wuk se při svém pobytu v Česku setká s Kubinyim, předsedkyní sněmovního zdravotního výboru Miladou Emmerovou a exprezidentem Václavem Havlem a jeho chotí Dagmar. Navštíví Poslaneckou sněmovnu, Nadaci Vize 97, národní jednotku dohledu nad TBC a Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví. V Karolinu převezme ocenění Purkyňovy lékařské společnosti.

Prioritou WHO je boj proti HIV/AIDS. Má plán na vyškolení desítek tisíc pracovníků v rozvojových zemích k tomu, aby dokázali do roku 2005 třem milionům pacientů s HIV zajistit a podávat antiretrovirové léky.

Z iniciativy WHO byla poprvé v historii podepsána Rámcová úmluva o kontrole tabáku. WHO koordinuje postup proti SARS, ptačí chřipce a bioterorismu a zprostředkuje humanitární pomoc při krizových událostech.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?